Друк

Статті

  • 19.07.2021

    30 років Незалежності: перші газові війни між Україною та Росією

    Еспресо та Інститут економічних досліджень та політичних консультацій представляють спільний проєкт до 30-річчя незалежності України. Цього разу розповімо про газотранспортну систему України та про перші газові війни з Російською Федерацією.

    З Писарівки до Капушанів і з Суджа до Орловки. Ці труби - справжня гордість нашої країни. Газотранспортна система - це 37 тисяч кілометрів газопроводу, які транспортують паливо уздовж нашої держави. А ще - необхідні усій Європі наші сховища потужністю майже 40 мільярдів кубометрів. Їх Україна успадкувала після розпаду СРСР. Так само, як і низьку енергоефективність і залежність від російського газу.

    "Енергетичні витрати у розрахунку на одиницю ВВП були в десятки разів вищі в Україні в колишньому Радянському Союзі, ніж в найбільш розвинутих країнах світу", - пояснює Ігор Бураковський, голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

    Першу газову угоду незалежні Україна та Російська Федерація уклали у 1992 році. За нею, Росія мала постачати Україні 69,8 млрд. куб. м газу, 3,625 млрд. куб. м газу для транзиту в Республіку Молдова та 98,9 млрд. куб. м газу в інші країни світу.

    І вже за півроку, взимку 93-го вибухнув Перший російсько-український газовий конфлікт. Глава Газпрому Рем Вяхірєв пообіцяв припинити постачання газу в Україну - через заборгованість в сумі 500 млн. дол. США.

    "В Україні тоді вирувала криза взаємних розрахунків, коли підприємства не могли реалізувати свою продукцію на ринку та "нормально" розрахуватись з постачальниками та власними працівниками. Щоб якось вирішити цю проблему, підприємства вдавались до бартеру, тобто обміну товарами та послугами в натуральній формі. Посередники, користуючись своїм наближенням до влади, фактично не платили за газ, і борг перед Російською Федерацією, яка була на той час основним постачальником газу, невпинно зростав. Держава гарантувала постачання газу. І якщо розрахунків не відбувалося, то вона брала на себе фактично борги", - пояснив пан Бураковський природу формування газових боргів.

    Україна ж, у відповідь на погрози перекрити газ, заприсяглася перекрити магістральні газопроводи. І Кремль не зміг би виконувати зобов’язання щодо транзиту газу в країни Європи. В результаті - конфлікт залагодили. Росія продовжила постачання, а наша держава - почала розраховуватися за борги.

    Росія давила на Українську ГТС - і політично, як зараз. У такий спосіб вона ще й примусила нашу державу віддати частину чорноморського флоту. Мовляв, ви нам судна та майно - ми вам газ. Економісти підсумовують: уникнути того газового конфлікту було неможливо.

    Джерело: Еспресо
Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua