Друк

Статті

  • 30.06.2021

    30 років Незалежності: від карбованця до гривні. Українська валюта у часи незалежності

    Еспресо та Інститут економічних досліджень та політичних консультацій представляють спільний проєкт до 30-річчя незалежності України. Сьогодні розповідаємо про шлях України від ще радянського карбованця до сучасної гривнію

    Епохою мільйонерів - називали тодішні часи. Економіка зупинилася. Тотальний дефіцит. Незалежна Україна - тримається - за ще радянський - карбованець.

    “З одного боку, ми ще перебували в російській торговій зоні, в нас ходили рублі. З іншого боку, емісійний центр, тобто центр управління цією грошовою системою перебував за межами країни. І зрозуміло, що для Росії, перш за все треба було захищати власні економічні інтереси”, - пояснює Ігор Бураковський, голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

    Тому українська влада - останньою з колишніх радянських - планує запроваджувати власну валюту. І поки в Канаді вже починали друкувати майбутню гривню, якраз додруковували тимчасові купоно-карбованці. В народі - купони. Фактично - папірці замість грошей. Вони не були підкріплені золотовалютним резервом. Мали мінімальну систему захисту. У першій партії не було навіть номеру і серії. Та купони настільки нічого не коштували, що їх навіть не було сенсу підробляти.

    Це був час підприємців. Торгувати - було чи не єдиним способом вижити. Гіперінфляція - понад 10 тисяч відсотків. За 50 тисяч - буханець хліба, за 500 тисяч - кіло вареної ковбаси і за 10 мільйонів - зимова куртка. А за зарплатою - із кравчучкою.

    “Тоді дійсно був сумний жарт. Який валютний курс української валюти по відношенню до британського фунту? Відповідали таким чином: фунт української валюти за вагою за один британський фунт як одиницю”, - згадує пан Бураковський.

    Натомість, купон дав можливість торгувати з усім світом, адже цю валюту вже можна було обмінювати на інші. За час, поки ходитимуть купони, планують стабілізувати економіку. На це знадобилося аж чотири роки. У 1996 році Україна нарешті запроваджує гривню. Нову валюту другують в Канаді у кредит.

    “Для того, щоб вчасно виготовити весь обсяг банкнот, вони відстрочили всі свої інші замовлення та менше ніж за півроку надрукували гривню”, - каже Денис Толочко, начальник відділу "Музей грошей" Нацбанку.

    Почалася епоха обмінників. На нову валюту - купоно-карбованці - міняли за курсом 100 тисяч до однієї. Деякий час в магазинах ще можна було розраховуватися карбованцями, але решту давали - вже новими грошима.

    За кілька місяців гривня повністю витіснила карбованці. Її запровадження стало фінальним акордом формування економічної незалежності країни.

    Джерело: Еспресо
Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua