Друк

Статті

  • 27.02.2018

    Обговорення розвитку МСП на регіональному рівні

    27 лютого 2017 року Інститут економічних досліджень та політичних консультацій провів у Києві тематичну секцію «Стратегічне планування розвитку МСП як елемент регіонального (місцевого) розвитку» в рамках Національної конференції «Аутсорсінг для місцевого економічного розвитку». 

    У першій частині заходу експерти Програми ЛЕВ, які представляють Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД), розповідали про регіональні стратегії розвитку МСП та досвід напрацьований Програмою.

    Ігор Бураковський, старший радник з економічних питань Програми USAID ЛЕВ та голова правління ІЕД, розповів про важливість діалогу «бізнес – влада» при підготовці стратегічних документів, які виклики постають при розробці стратегій та як їх подолати. На прикладі підготовки регіональних Стратегій розвитку МСП Тернопільщини, Херсонщини та Черкащини, пан Ігор пояснив як Програма ЛЕВ долучає громадянське суспільство до процесу підготовки Стратегій: створюються робочі групи при ОДА як майданчик для дискусій, встановлюється зворотній зв'язок з тими експертами, хто займається безпосередньою розробкою документів (Переглянути презентацію Ігоря Бураковського).

    Оксана Кузяків, координатор аналітичного компоненту Програми USAID ЛЕВ та виконавчий директор ІЕД, розповіла про те, що основою для прийняття рішень в процесі стратегічного планування можуть і повинні бути не лише статистичні дані, а й спеціальні опитування. Одним з прикладів таких опитувань, є Щорічна оцінка ділового клімату, яку запустила Програма ЛЕВ в 2016 році, – АВСА (Annual Business Climate Assesment). ABCA є тим унікальним інструментом, який дозволяє отримати інформацію, що потрібна для прийняття рішень, але відсутня в статистичних даних або інших джерелах інформації (Переглянути презентацію Оксани Кузяків).

     

    Під час другої частини, мова йшла про розробку стратегічних документів розвитку МСП на локальному рівні, яка здійснювалася в рамках конкурсу Дорожніх карти 2016.

    Ольга Красовська, координатор конкурсу Дорожніх карт (ДК) та провідний науковий співробітник ІЕД, розповіла про конкурс Дорожніх карт, як інструмент стимулювання участі громадських організацій в розробці документів політики регіону. Конкурс Дорожніх карт є інструментом мобілізації усіх зацікавлених сторін на рівні регіону (влади, бізнесу та представників громадянського суспільства) задля створення сприятливих умов для ведення бізнесу та заохочення широких верств населення до відкриття власної справи. Дорожня Карта - це документ, який складається з набору взаємопов’язаних кроків, які повинні спростити ведення бізнесу в регіоні. Організація, яка отримує грант від Програми ЛЕВ на розробку ДК сама досліджує проблеми, які існують в регіоні, проводить обговорення зі всіма зацікавленими сторонами та розробляє фіскально відповідальні заходи їх подолання. Пізніше ці заходи повинні увійти до певного документу політики регіону – регіональної програми чи стратегії (Переглянути презентацію Ольги Красовської).

    Гарним прикладом того, що ж таке Дорожні карти і для чого вони потрібні стали «історії успіху» безпосередніх учасників конкурсу 2016 року. Представники Вінничини (переглянути презентацію), Львівщини (переглянути презентацію) та Херсонщини (переглянути презентацію) розповіли про те, як вони створювали ДК, що їм допомагало чи заважало, а також поділилися першими результатами впровадження ДК та своїми планами щодо подальшого моніторингу за впровадженням Дорожніх карт у своїх регіонах.

    Крім цього на заході виступили представники місцевої влади. Андрій Дяченко, Міський голова міста Каховка (Херсонська область) та Олена Охоба, заступник начальника управління бізнес-клімату- начальник відділу покращення бізнес-клімату Київської ОДА, пояснили як вони співпрацюють з громадськістю, зокрема в рамках таких проектів, як Дорожні карти.

    Підсумовуючи захід, модератор Ольга Красовська відзначила, що проведення спільних заходів з іншими проектами дає гарну синергію, здатну підвищити ефективність виконання спільних завдань. Крім цього було оголошено, що триває конкурс обрання ОГС, які розроблятимуть Дорожніі карт у 2017 році. 

    Нагадаємо, що обговорення було проведене в рамках конференції «Аутсорсінг для місцевого економічного розвитку», яку організовав Проект «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС). Цей проект реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

    Сфери досліджень:  Бізнес - клімат
Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua