Друк

Статті

  • 22.07.2015

    Можливість застосовувати знижену ставку ЄСВ: погляд керівників підприємств

    Загальні тенденції

    Бізнесу важко скористатися можливістю сплати зменшеного Єдиного соціального внеску, засвідчують результати ІЕД «Дослідження ділової думки». На думку опитаних керівників промислових підприємств, вимоги, які накладаються на бізнес щодо зниження ставки єдиного соціального внеску є досить складними для виконання, тому вони досить песимістично оцінюють шанси сплати ЄСВ за зниженою ставкою. Зокрема, 31,3% опитаних вважають, що не зможуть скористатися зниженою ставкою ЄСВ у поточному році, й лише 6% опитаних, сказали, що планують скористатися цією можливостю у 2015 році. Більш оптимістичним є прогноз на наступний рік: так, 17,9% вважають, що зможуть сплачувати знижений податок в 2016 році. При цьому, слід зазначити, що більшість опитаних (44,8%) не знають, чи зможуть виконати вимоги та скористатися із можливості застосовувати знижену ставку ЄСВ.

     

    Малі, середні та великі підприємства

    Розподіл відповідей щодо можливості застосування зниженої ставки ЄСВ практично не розрізняються в залежності від розміру підприємства. Частка тих, хто вважає, що зможе сплачувати знижену ставку внеску, приблизно однакова у всіх трьох групах: 22,5% малих, 26,7% середніх та 21,5% великих підприємств. В той час, як відповіді, щодо неможливості реалізації цього права, або невпевненості в цьому, розрізняються для підприємств різних розмірів. Зокрема, найменш оптимістичні в цьому сенсі є менеджери малих підприємств - 36,3% опитаних з цієї групи вважають, що не зможуть застосовувати знижений ЄСВ, частка керівників середніх та великих підприємств, які дотримуються тієї ж думки, становить 28,7% та 27,7%, відповідно. Більш того, керівники малих підприємств є найбільше, порівняно до керівників середніх та великих підприємств, впевнені в тому, що вони не матимуть можливості скористатися такою превагою. Так, для малих підприємств характерно, що на фоні приблизно однакової розповсюдженості думок про можливість застосування зменшеної ставки ЄСВ та, одночасно, більшої, ніж у інших, частки відповідей «не зможемо застосовувати», частка відповідей «не знаю, чи можу скористатися» є найменшою — 41,2%. Для великих та середніх підприємств частка тих, хто не знає напевно, чи зможе чи ні, скористатися зменшеною ставкою ЄСВ, є більшою й становить, відповідно, 50,8% 44,6% опитаних.

    var_50(1)

     


     

    За результатами щоквартального опитування керівників промислових підприємств, яке проводиться в рамках проекту ІЕД «Дослідження ділової думки» . Дані зібрані на панельній виборці з 350 підприємств у лютому 2015 року методом телефонного інтерв’ю. Питання «Чи зможе таке підприємство як Ваше скористатись із можливості застосовувати знижену ставку єдиного соціального внеску?». Малі підприємств — до 50 працюючих, середні підприємства — 51-250 працюючих великі підприємства — більше 250 працюючих.

     

    Автори:  Кузяків Оксана, Беcпалько Вікторія
    Сфери досліджень:  Бізнес - клімат
Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua