Друк

Архів 2017

  • Що зроблено та що потрібно зробити, щоб підвищити якість статистики МСП: Програма USAID ЛЕВ провела дискусію

    30.11.2017

    9 листопала 2017 року у Національнобу Банку України відбувся круглий стіл «Статистика МСП та економічна політика».

    Уже стало традицією наприкінці осені обговорювати якість статистики сектору малого та середнього підприємництва в НБУ. Цього року, організатори Програма USAID ЛЕВ та НБУ, присвятили захід виходу консультативної роботи Програми «Офіційна статистика МСП України: обґрунтування та рекомендації» та початком оприлюднення Нацбанком нових даних щодо МСП.

    Заступник Голови НБУ, Дмитро Сологуб, у своєму вступному слові розповів про роботу, яку здійснив Нацбанк, аби зібрати та зробити публічною статистику кредитування МСП: "Подібної статистики по банківській системі раніше майже не існувало. Я вдячний колегам з департаменту статистики та звітності, та з інших підрозділів НБУ за ту працю, яку вони здійснили, готуючи ці дані. Минулого тижня ми почали публікувати статистику кредитування МСП у місячному розрізі, проте робота у цьому напрямку ще не закінчена - ми будемо і надалі покращувати її якість, аби ця статистика справді була репрезентативна і корисна для банків. Адже сьогодні саме сегмент малого та середнього бізнесу виглядає для них найбільш привабливим та перспективним".

    Юрій Половньов, Директор Департаменту статистики та звітності НБУ більш детально розповів про діяльність та плани Нацбанку щодо публікації статистики сектору МСП (переглянути презентацію). "З 25 листопада 2017 року Нацбанк вперше опублікував в форматі XLS дані по МСП за 300 показниками, зокрема, залишки за кредитами та процентні ставки за ними. З наступного місяця НБУ оприлюднюватиме наявні дані щодо МСП у форматі відкритих даних (АРІ) за 40 тисячами показників, в тому числі розрізі регіонів, видів діяльності, валют тощо. Методика розрахунку цих показників уточнюватиметься з урахуванням особливостей ведення господарської діяльності в Україні " - заявив пан Половньов.

    Старший економічний радник Програми USAID ЛЕВ та Голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) Ігор Бураковський (переглянути презентацію) розповів, що ІЕД підготував дві роботи щодо статистики МСП в рамках Програми USAID ЛЕВ. У першій відобразилися результати першого круглого столу в НБУ. Це свого роду маніфест та виголошення позицій. Він полягає у тому, що в Україні має існувати національна система аналізу та моніторингу розвитку сектору МСП. Ця система має постійно «добудовуватися» якісними та кількісними показниками та доповнюватися матеріалами, які готують різні органи та різні проекти технічної допомоги. 

    Нова консультативна робота ІЕД показує, яка статистика МСП існує загалом та яку нову статистику можуть почати оприлюднювати Дежстат та різні органи влади без додаткового з боку МСП. За словами експерта Програми USAID ЛЕВ та ІЕД Олександри Бетлій (переглянути презентацію), в Україні існує досить багато даних щодо сектору малого та середнього підприємництва, але вони не оприлюднюються. Відповідно, дуже важко розробити і проводити якісну політику розвитку МСП без аналізу цих даних. «Держстату варто подавати більш деталізовані дані щодо МСП: зокрема, за видами економічної та зовнішньої економічної діяльності МСП. Центральним органам влади варто почати публікувати дані, які вони збирають. Це стосується інформації про держпідтримку сільського господарства, частки МСП у вантажних перевезеннях залізницею, випадках банкрутства, результатів участі МСП у держзакупівлях тощо: наявність цих даних допоможе краще зрозуміти сектор. МЕРТу варто почати акумулювати дані щодо місцевих програм та стратегій розвитку МСП, зокрема щодо підтримки МСП місцевими органами влади та іншими організаціями», - заявила експерт.  

    За словами заступника голови Ощадбанку, Андрія Стецевича, через високу частку тіньового ринку, офіційна статистика має багато прогалин. Також прив’язка класифікації МСП до євро є неправильним економічним заходом. Через девальвацію, класифікація перестала відповідати сьогоднішнім реаліям.

    Представник МЕРТ Андрій Слабінський оголосив, що Мінекономрозвитку збирається створити «єдине інформаційне вікно» на основі існуючої сторінки на сайті. Головною ідеєю Міністерства є створення онлайн-мапи підтримки МСП, щоб підприємець з будь-якого регіону міг знайти всю необхідну йому інформацію. 

    Серед головних висновків дискусії можна відзначити необхідність розширення обміну даними між міністерствами, публікація вже існуючої статистики, скасування прив’язки класифікації МСП за розміром за доходом у євро та внесення змін до Закону про державну статистику, що підвищить статус Держстату, посилить його незалежність та розширить повноваження.

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua