Друк

Архів 2016

  • Мале та середнє підприємництво України – хто та які дані збирає в Україні? (підсумки круглого столу)

    12.12.2016

    pic1_NBUфото: НБУ

    12 грудня 2016 року в приміщенні НБУ відбувся круглий стіл для представників основних інституцій, які або готують статистику діяльності бізнесу України, або використовують її у своїй роботі. На круглому столі «МСП України: якісні та кількісні показники розвитку сектору», який провів Інститут економічних досліджень та політичних консультацій в рамках Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні», виступали представники НБУ, Держстату – центрального та регіональних відділень, МЕРТУ, ДФС, голова ДРСУ, а також експерти Програми USAID ЛЕВ. Головною ідеєю круглого столу було визначити основні джерела та види даних, якими можна користуватися для дослідження сектору МСП, подивитися на вагомі прогалини у статистиці та основні проблеми її збору. Крім цього, учасники мали виробити спільне бачення стосовно того, як можна покращити якість даних та синергію роботи відомств, які готують ці дані.

    Юрій Половньов, директор Департаменту статистики та звітності НБУ, повідомив про те, що в наступному році зміняться правила звітності, яка подається банками до НБУ. А саме, з 2017 року регулятор планує почати збирати у банків та публікувати інформацію про кредитний портфель банків у розрізі малого та середнього бізнесу.

    Олена Вишневська,  представник Держстату, розповіла про те, як у головній статистичній службі країни адаптують Акт про малий бізнес для Європи. З 2016 року Державна служба статистики у співпраці з іншими відомствами розпочала вести статистику МСП у вигляді Індексу малого та середнього підприємництва (SMEI). Уже розробляються такі показники, як «демографічні характеристики», «інноваційна політика», «інтернаціоналізація» (дивіться презентацію Держстату тут: http://www.slideshare.net/IER_Kyiv/sba-70096978). Публікація даних щодо МСП розпочнеться уже цього року.

    Ксенія Ляпіна, Голова ДРСУ, розповіла про те, що для роботи регуляторної служби, статистики Держстату не завжди достатньо. «Ці дані безперечно важливі для стратегічних документів, але для М-тесту, який став основою діяльності ДРСУ, потрібно більш динамічна та свіжа інформація – щоб кожна регуляція встановлювалася для чітко визначеної цільової категорії та мала чітко визначений наперед вплив», - розповіла пані Ксенія Ляпіна.

    Програма USAID ЛЕВ також готує статистичні дані, але використовує для цього не лише звітування бізнесу державним органам чи вибіркові статистичні обстеження. «Щорічна оцінка ділового клімату» (ABCA) Програми ЛЕВ містить репрезентативні опитування сектору МСП та «якісні» дані», - повідомила Оксана Кузяків, експерт Програми USAID ЛЕВ та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (Дивіться презентацію Оксани Кузяків тут: http://www.slideshare.net/USAIDLEV/ss-70057627). Дані ABCA, на відміну від офіційної статистики, показують демографічний портрет бізнесу, його очікування, поведінку тощо. Крім цього, такий підхід дозволяє виміряти такі чутливі показники, як, наприклад, «корупція».  Крім усього цього, Програма USAID ЛЕВ також бере до уваги зворотній зв’язок з бізнесом та існуючу державну статистику. При розробці регіональних профілей МСП для Тернопільської, Херсонської областей, експерти Програми ЛЕВ використали поєднання «якісних» даних та  даних Держстату, а також зворотній зв’язок з підприємствами області.


    На завершення заходу, учасники круглого столу погодились, що між відомствами повинен існувати обмін даними. Важливим питанням залишається хто буде координувати постачання спільної статистики – чи це буде новостворена Агенція МСП, яка передбачається проектом нової Національної Стратегії МСП, чи це буде інший, існуючий зараз орган? Хто б це не був, таким планам заважає і заважатиме здійснитися низька довіра МСП до держави. Підприємці не хочуть ділитися інформацією, яка може бути використана проти них, та й для збільшення масиву статистики бізнесу доведеться витрачати багато часу для заповнення нових звітностей. Питання довіри без сумніву не менш важливе, ніж питання слабкої комунікацій між основними відомствами, які готують дані для сектору МСП.

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua