Друк

Архів 2016

  • «Ескпорт починається вдома» - головні тези виступу Ігоря Бураковського на парламентських слуханнях щодо зовнішньої політики України

    08.12.2016



    В широкому розумінні цього терміну зовнішня політика – це не тільки питання безпеки, кордонів, віз тощо, але й реалізація економічних інтересів країни на міжнародній арені. А для того, щоб ця політико-економічна діяльність була успішною, потрібно спочатку чітко розуміти, чого конкретно ми хочемо досягнути, і що для цього потрібно.

    1. Щодо українських експортерів на світових ринках.

    За розрахунками Інституту економічних досліджень та політичних консультацій 42% українського експорту реалізується в режимі вільної торгівлі (крім РФ) а 50% - в режимі найбільшого сприяння, 6% експортерів використовують Генеральну систему торговельних преференцій, і лише 2%  сплачують повну ставку імпортного мита. На мою думку, ці цифри свідчать про те, що світові ринки сьогоднів цілому відкриті для українських експортерів. За таких умов Уряд повинен сприяти експортерам утримувати свої позиції на традиційних ринках та виходити на нові. Але зважаючи на природу та масштаби проблем, з якими стикаються українські експортери, гаслом політики має стати «Ескпорт починається вдома».

    2. Щодо стратегічного планування.

    Реформа - це розробка та імплементація певних принципів та механізмів зовнішньоекономічної політики. І над цим треба працювати вже зараз. Водночас Міністерство економічного розвитку та торгівлі вже другий рік поспіль працює над експортною стратегією. І це при тому, що міністерству передані відповідні напрацювання українських експертів. Відсутність цього та інших стратегічних документів не дає можливості запровадити середньострокове бюджетне планування. А без цього неможливо адекватно профінансувати відповідні заходи політики.

    3. Щодо інституційної спроможності ефективно використовувати надані міжнародною спільнотою кошти.

    Нещодавно Світовий банк повідомив про те, що він скорочуватиме окремі програми кредитування України. Причина проста:  країна не може повністю використати  виділені кошти. І це відбувається на фоні постійних закликів Уряду збільшити обсяги фінансової допомоги. Вважаю, що Парламенту та Уряду слід терміново обговорити ефективність використання коштів, наданих міжнародною спільнотою.  Таке обговорення вельми на часі хоча б тому, що частина коштів  надається у формі кредитів, що  веде до зростання зовнішнього боргу країни. Водночас неефективне використання відповідних коштів має очевидні негативні політичні наслідки.

    5. Щодо конкретних кроків.

    Необхідність переосмислення нових реалій, розробки стратегічних документів тощо не знімає з порядку денного конкретних кроків назустріч експортерам. Мені просто незрозуміло, чому Уряд чи МЕРТ досі не створив, наприклад, єдиного інформаційного порталу для експортерів. Ідея порталу проста: виробник вводить код та назву свого товару та отримує всю інформацію щодо правил та процедур його експорту з України. До речі, така ж інформаційна система потрібна і для тих, хто збирається експортувати товар в Україну.   

    6. Щодо зовнішньої економічної підтримки українського ВПК.

    Зважаючи на агресію РФ проти України, нам конче потрібно розвивати власний військово-промисловий  комплекс. Тому ставити питання про спеціальні програми використання частини фінансових коштів, які надаються міжнародною спільнотою, підприємствам цього сектору. Це, насамперед, складне політичне питання. Але його треба ставити.  

    7. Щодо ініціатив в сфері міжнародної безпеки.

    Сьогодні світ стикається з якісно новими викликами. Тому Україна повинна не тільки апелювати до міжнародної спільноти як жертва агресії, але й виступати з різного роду ініціативами в галузі міжнародної безпеки. Так, Україна може запропонувати прийняти міжнародно-правовий документ, який би визначав гібридну війну злочином проти людства. 

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua