Друк

Архів 2016

  • Результати проекту AGRICISTRADE презентували у Брюсселі

    30.11.2016

    Agreecistrade


    30 листопада 2016 року ми презентували в Брюсселі результати проекту AGRICISTRADE "Оцінка торговельного потенціалу країн СНД на ринках сільськогосподарської продукції та біомаси" працівникам Генерального директорату Європейської Комісії з питань сільського господарства та розвитку сільської місцевості, а також дослідникам з Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) та Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

    Серед результатів проекту є проекція розвитку аграрного сектору України до 2030 року, аналіз потенціалу збільшення урожайності основних культур, оцінка рівня інтеграції українського та світового ринків.


    Проект AGRICISTRADE тривав 3 роки і об'єднав дослідників з України, Австрії, Азейбарджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Казахстану, Литви, Молдови, Нідерландів, Німеччини, Росії, Словенії.

    1) Ми створили спільну базу даних аграрної статистики країн СНД, України та Грузії. Наша база даних значно детальніша та містить більш свіжі дані ніж, наприклад, база даних ФАО. Базу даних можна завантажити за посиланням: http://www.agricistrade.eu/statistics 

    2) Провели порівняльний аналіз аграрної політики країн СНД, України та Грузії: http://www.agricistrade.eu/wp-content/uploads/2015/01/AGRICISTRADE-D2.3-201508.pdf 

    3) Порівняли конкурентноздатність наших аграрних фірм з європейськими фірмами та з фірмами країн СНД: http://www.agricistrade.eu/wp-content/uploads/2015/11/Agricistrade-D4.1-201511.pdf 

    4) Зробили аналіз ланцюгів постачання основних аграрних продуктів, щоб визначити взаємопов'язаність цін виробників та споживачів, а також українських і світових цін: 

    5) З допомогою аналізу супутникових знімків визначили площу землі в Україні, яка зараз не обробляється: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924271614001713 

    6) Визначили потенціал росту продуктивності в Україні для ячменю, кукурудзи, пшениці, соняшника, сої та ріпака: http://www.agricistrade.eu/wp-content/uploads/2015/11/Agricistrade-D3.2-201511.pdf 

    7) Розробили унікальний інструмент - систему з трьох статистичних моделей: аграрної моделі часткової рівноваги (для проекції виробництва, площі та цін), біофізичної моделі (для визначення урожайності) та моделі загальної рівноваги (для визначення світової торгівлі). З допомогою цього інструменту були пораховані проекції розвитку агро сектору України за сценаріями: продовження поточних тенденцій; розвиток технології; глибша інтеграція з ЄС; лібералізація світової торгівлі; створення двосторонніх торговельних блоків та збільшення бар'єрів між блоками (звіт буде випущеним до кінця року).

    8) Провели опитування фірм усіх країн-учасників щоб визначити основні перешкоди для їх розвитку (звіт буде випущеним до кінця року).

    9) Семінар Європейської Асоціації Аграрних Економістів, який відбувся у Києві в вересні теж був організований ІЕД в рамках проекту AGRICISTRADE.

    Україну в проекті представляли Олег Нів'євський та Олекса Степанюк. Також в написанні звіту по Україні брали участь експерти ІЕД Вероніка Мовчан, Микола Риженков, Юлія Огаренко.

     

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua