Друк

Архів 2012

  • Барометр земельної реформи в Дніпропетровську

    24.12.2012

    20 грудня 2012 року в Дніпропетровську відбулися другі публічні дебати з актуальних питань земельних відносин та земельної реформи в Україні.

    Обговорення відбулося в рамках Проекту «Барометр земельної реформи: інформаційна та адвокасі кампанія», виконується в партнерстві з проектом «Об’єднуємося заради реформ» (UNITER), що реалізується Pact в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), і проводиться спільно з проектом USAID АгроІнвест.

    В дискусії взяли участь понад 40 учасників, зокрема представники місцевих органів влади Дніпропетровської області, районних рад, експерти у галузі земельного права та земельних відносин, фермери та громадські діячі, ЗМІ.

    Під час заходу експерти презентували результатами опитування землевласників та сільськогосподарських виробників «Погляд учасників ринку землі на земельну реформу». Опитування було проведено в рамках Проекту «Барометр земельної реформи».

     

    Олег Нів'євський, керівник проекту «Барометр земельної реформи», вітаючи присутніх зазначив, що  одним з ключових питань земельної реформи є брак інформації, а це завжди ризик прийняття неефективних рішень. Мета проекту Барометр земельної реформи – подолати цей інформаційний вакуум. В рамках проекту проводяться соціологічні дослідження, публікуються юридичні консультації.

     

    Марина Зарицька, менеджер з комунікацій та освітніх кампаній проекту Агроінвест, наголосила, Агроінвест допомагає місцевим організаціям сприяти поінформованості селян. Також ми допомагаємо с/г виробникам шукати джерела фінансування, а також розвиваємо ринкову інфраструктуру в кількох областях.

     

    Олена Васильєва, виконавчий директор ГО «Громадська платформа»:

     - В результаті мозкових штурмів була виявлена одна з найбільш критичних проблем – юридична допомога населенню, консультації з питань законодавства, яке досить часто міняється. Це особливо актуально до 2016 року, коли може запрацювати ринок землі. Обговорюючи механізм цієї допомоги, ми виявили, що в Дніпропетровську небагато юристів, які спеціалізуються на земельному праві. Тому наша задача – підготувати юристів із земельних питань. Для цього був обраний наступний механізм. Ми починаємо з того, що проводимо конкурс серед молодих юристів, набираємо групи студентів-юристів, які будуть закріплені за конкретними сільськими радами. В селищах будуть створені юридичні клініки де будуть працювати як молоді, так і досвідчені юристи».

     

    Ірина Федець, молодший дослідник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, презентуючи результати опитування землевласників та сільськогосподарських виробників, акцентувала, що результати опитування землевласників та с/г виробників Дніпропетровської області відрізняються за низкою показників від даних по  інших областях, де проводилося дане опитування. Зокрема, землевласники Дніпропетровської області оцінюють землю найдорожче. Крім цього, у Дніпропетровській області – найменша частка землевласників, які звертались до органів влади із питаннями щодо отримання державного акту на земельні ділянки. З іншого боку, частка землевласників, яких інформували про їхні права, тут більша, ніж в інших областях.  

     

    Павло Кулинич, головний юридичний радник проекту Агроінвест

    - Мораторій на продаж с/г земель продовжений ще на 3 роки,  до 1 січня 2016 року. Закон про ринок с/г земель розглядався в різних редакціях. Існують ініціативи для скасування мораторію до зазначеної в законі дати. Важлива зміна, яка настане 1 січня 2013 року – розмежування земель державної і комунальної власності. При виділення ділянки в оренду потрібно щоразу переробляти документи. Не розмежовані повноваження Держземагентства і його органів. 

    Державний земельний банк створений за Законом «Про банки і банківську діяльність». Розуміння земельної ділянки відрізняється в різних країнах. Наприклад, в США в земельну ділянку входять підземні ґрунти і повітряний простір над нею. В Україні земельна ділянка – це лише частина поверхні землі. В новому законодавстві земельні ділянки поділяють на сформовані і не сформовані.

     

    Петро Залізняк, експерт з адміністративно-правового регулювання земельних та екологічних відносин проекту «Барометр земельної реформи» та Центру політико-правових реформ, презентуючи «Земельні права селянина та їх здійснення на практиці», зазначив:

     - Майже 50% селян Дніпропетровської області не мають державного акта на свою присадибну ділянку. Це і є другою найпоширенішою проблемою у цій області. Селяни твердять, що причина відсутності такого акта - це складність процедури його отримання і фактична відсутність коштів. Однак, з 1 січня 2013 року набирає чинності нова процедура підтвердження права власності на земельну ділянку: безоплатно видаватиметься витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, що передбачено Законом України “Про Державний земельний кадастр”. Також із 1 січня 2013 року буде припинено видання державних актів на право власності на земельну ділянку, а відповідно до ст. 18 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” видаватиметься свідоцтво про право власності на нерухоме майно. Проте, важливо звернути увагу, що державні акти видані до 1 січня 2013 року залишаються чинними.

     

    Сергій Носик, заступник начальника головного управління агропромислового комплексу Дніпропетровської обласної  державної адміністрації:

     - Проблем на земельному ринку дуже багато Люди за 70 років, готові продавати свої земельні наділи, більш молоді землю продавати не хочуть. Також необхідно проводити інвентаризацію земель. Земельні наділи  накладаються один на одного.


     
    Іван Ярмолюк, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області:
     - Більше 15% власників земельних паїв знаходяться у місті. В цивілізованому ринку землі зацікавлені всі учасники ринку: покупці (для захисту прав власності), продавці (для збільшення ціни), держава (для надходжень в бюджет з податків). Ринок землі включає механізм застави землі. У нас немає обігових коштів, але ми не можемо закласти ділянку і отримати ринкову ціну своїх земельних наділів. Я маю плодовий сад, але не можу його закласти, так як земля також має перейти під заставу до банку, але за законодавством це неможливо. Всі земельні наділи не можуть мати однакову ціну. Покупець землі має гроші, йому потрібні гарантії, це все нормальна світова практика.

     

    Олександр Черненко, Асоціація кредитних спілок Дніпропетровської області:

     - Проблемою є нестабільність в аграрному секторі. Потрібно завершити аграрну реформу і не змінювати законів хоча б 10 років. Фермерам потрібні фінанси для того, щоб саме вони могли купити землю. 

     

    Файли для завантаження:

    Програма

    Презентації:

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua