Друк

Архів 2011

  • Прес-конференція “Економічне співробітництво України з ЄС: які підсумки 2011 року"

    27.12.2011

    26 грудня 2011 року в прес-центрі «Інтерфакс-Україна» відбулася прес-конференція “Економічне співробітництво України з ЄС: які підсумки 2011 року?”. Провели прес-конференцію Ігор Бураковський, Голова Правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД); Михайло Гончар, директор енергетичних програм центру «Номос»; Вероніка Мовчан, директор з наукової роботи ІЕД та Оксана Кузяків, виконавчий директор ІЕД.

     

    До основних здобутків у сфері реалізації економічної складової Порядку денного асоціації (ПДА) Україна – ЄС Голова Правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський відносить приєднання України до Європейського енергетичного співтовариства та завершення переговорів щодо створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі з ЄС, яка є ключовою складовою Угоди про асоціацію.

    «Однак сьогоднішній політичний контекст двосторонніх відносин, - зазначає Ігор Бураковський  -  вказує на необхідність докладання Україною значних зусиль для того, щоб використати переваги від отриманих можливостей із секторальної інтеграції з Європейським Союзом в торгівельній та енергетичній сферах”.

     

    Під час прес-конференції були представлені розрахунки Інституту, які свідчать, що створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та ЄС зумовить додатковий приріст реального ВВП України на 6,2% у довгостроковій перспективі. Додатковий приріст добробуту населення становитиме 11,8% у довгостроковій перспективі. Зростання відбудеться завдяки підвищенню доходів, збільшенню ефективності використання факторів виробництва, створенню нових можливостей для бізнесу, а також доступу до ширшого асортименту продукції на внутрішньому ринку.

     

     «Створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, безумовно, матиме позитивний вплив на розвиток економіки країни та сприятиме підвищенню добробуту населення. Розрахунки Інституту показують додатковий приріст реального ВВП на 6,2% у довгостроковій перспективі,» – стверджує Вероніка Мовчан, директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

     

    Оксана Кузяків, керівник Центру досліджень сучасного суспільства при Інституті економічних досліджень та політичних консультацій, оприлюднила результати спеціального щорічного опитування Інституту економічних досліджень та політичних консультацій «Пріоритетні напрямки економічної інтеграції: погляд ділових кіл», відповідно до яких 37,7% опитаних керівників підприємств вважають економічні відносини з країнами Європейського Союзу пріоритетним напрямком економічної інтеграції України, 24,7% респондентів є прихильниками  економічної інтеграції з Росією та країнами СНД.

    За даними опитування, вперше з 2006 року частка прихильників західного вектора економічної інтеграції  перевищила частку прихильників східного вектору,  досягши при цьому найбільшого значення за весь час проведення опитування.

    "Цього року кількість прихильників західного напрямку економічної інтеграції перевищила максимальне значення, яке до цього було зафіксовано в 2006 році (37,3%)," — повідомила Оксана Кузяків.


    Відеосюжет каналу 24:

    Прес-реліз можна завантажити тут:

    “Пріоритетні напрямки економічної інтеграції: погляд ділових кіл”

    "Наслідки створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та ЄС"

    "Економічне співробітництво Україна – ЄС у 2011 році в контексті виконання пріоритетів Порядку денного асоціації (ПДА)”

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua