Друк

Новини інституту

  • Український бізнес планує збільшувати виробництво та зайнятість — опитування підприємств

    01.08.2022

    Український бізнес дивиться у майбутнє з поміркованим оптимізмом

    Такі результати нашого третього Щомісячного опитування підприємств за липень 2022 року, які експерти ІЕД представили під час онлайн-заходу «Економічні тенденції з точки зору бізнесу». 

    Зокрема, як показало опитування, на фоні зменшення рівня невизначеності як в середньо-, так й в короткострокових перспективах, виробничі очікування бізнесу покращуються. 

    Як пояснила виконавча директорка Інститут економічних досліджень та політичних консультацій Оксана Кузяків, коли ми говоримо про покращення, то маємо на увазі зменшення темпів скорочення виробництва та тенденції до зростання зайнятості на підприємствах.

    Такі висновки є наслідком того, що підприємці покращили очікування щодо самого виробництва та планують збільшувати зайнятість у перспективі трьох місяців. 

    Окрім того, зростає частка тих підприємств, які починають використовувати свої виробничі потужності ближче до довоєнних обсягів та очікують нових замовлень. 

    За словами старшого наукового співробітника ІЕД Євгена Ангела, найшвидше серед усіх відновлюється виробництво у тих сферах, які запезпечують життєдіяльність – харчова промисловість, виробництво одягу та взуття.

    Позитивним є й те, що підприємства відновлюють запаси сировини й матеріалів, хоча ціни на них залишаються великою проблемою для підприємців. У порівнянні з цим корупція наразі найменша перешкода для ведення бізнесу в Україні.

    Водночас результати показали, що піврічні очікування фінансово-економічної ситуації на підприємстві та загальноекономічного середовища, залишаючись оптимістичними,  дещо погіршились.

    Також бізнес став гірше оцінювати державну політику, що на думку наших експертів, означає очікування чітких сигналів від держави щодо ключових правил економічного устрою під час війни.

    Завантажити

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua