Друк

Новини інституту

  • Закон про ленд-ліз: що це таке та яке значення має для США і України

    10.05.2022

    9 травня президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України. 

    80 років тому аналогічна програма діяла під час Другої світової війни й допомогла союзникам здолати гітлерівську Німеччину. Голова правління ІЕД Iгор Бураковський пояснив, що на практиці означає ленд-ліз для України та чому він важливий і для США також. 

    Що таке ленд-ліз? 

    Повна назва документу «Закон, який надає Президенту розширені повноваження щодо укладення угод з Урядом України про позичання або надання в оренду цьому Уряду виробів оборонного призначення для захисту цивільного населення в Україні від російського військового вторгнення та для інших цілей». Скорочено – це «Закон про ленд-ліз задля захисту демократії в Україні від 2022 року» (Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022).

    Закон надає дозвіл Президенту США передавати або надавати в оренду предмети (товари) військового призначення (боєприпаси, техніку, паливо, продовольство тощо) Україні або іншим східноєвропейським урядам, щоб «щоб допомогти зміцнити обороноздатність цих країн і захистити їхнє цивільне населення».

    Що це означає на практиці?

    Механізм ленд-лізу передбачає забезпечення постійного потоку військової допомоги (практично без обмежень). Без такого закону виділення додаткових коштів у випадку вичерпання основного фінансування вимагало б спеціального рішення Конгресу. 

    Закон фактично скасовує вимогу повернути орендоване майно через п’ять років або компенсувати його вартість у разі пошкодження (втрати), як це передбачено відповідним законодавством США. 

    Документ надає право президенту США самому вирішувати, чим допомогти Україні у разі нагальної потреби. Без такого закону він мав би обґрунтовувати перед Конгресом, що саме та чому він хоче передати Україні. Єдине обмеження – заборона передавати хімічну та ядерну зброю. Водночас закон про ленд-ліз не скасовує дію інших актів, які регулюють надання США економічної та військової допомоги іншим країнам.

    Після набрання чинності закону президент США Джо Байден має протягом 60 днів розробити порядок надання відповідних товарів Україні. Механізм співпраці між США та Україною буде досить простий: Україна подає заявку, де вказує, чого вона саме потребує, Президент США її затверджує, а потім починається відвантаження замовлених виробів.

    Як же можна оцінити політичне значення ленд-лізу для США? 

    Американські експерти розглядають закон як важливий чинник згуртування американського суспільства. Адже сьогодні в США і досі по-різному оцінюються результати президентських виборів, існує ціла низка соціально-економічних проблем, що породжують досить гостру критику дій Джо Байдена, який намагається позиціонувати себе «президентом всіх американців». 

    Прийняття закону стало підтвердженням глобальної ролі США як «арсеналу демократії». Цю тезу в 1940 році сформулював Президент США Франклін Д. Рузвельт у радіозверненні до американського народу. Тоді США пообіцяли допомогти Великій Британії військовими постачаннями, не вступаючи у війну з Німеччиною. До японської атаки на Перл-Харбор залишався ще рік. Сьогодні Америка діє згідно з «концепцією» Рузвельта. Для США посилення військової спроможності України – це спосіб захисту демократії без прямого зіткнення з росією. 

    Виробництво відповідних товарів – це стимул розвитку економічної активності в США. 

    Цей Закон є важливим інструментом підтримки України у разі загострення ситуації та збільшення тривалості війни.

    Тим, хто цікавиться, як працював «класичний» ленд-ліз часів Другої світової війни варто прочитати дві книги. У книзі «Russia's Life-Saver: Lend-Lease Aid to the U.S.S.R. in World War» (2010, автор  Albert L. Weeks) аналізують роль ленд-лізу у забезпеченні військових, виробничих тат гуманітарних потреб СРСР. Другу книгу Lend-Lease: Weapon for Victory написав свідок тих подій Edward R. Stettinius, який був Державним секретарем (1944-1945 рр.) та послом США в ООН (1945-1946 рр.). 

     
    Більше економічної аналітики від наших експертів у Telegram:
     

    Ленд-лыз

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua