Друк

Новини інституту

  • ІЕД закликає G20 надати негайну фінансову допомогу Україні

    21.04.2022

    Інститут економічних досліджень та політичних консультацій разом з Центром Економічної стратегії, Dixi Group та Інститутом аналітики й адвокації ініціювали лист до країн Великої двадцятки із закликом надати негайну та довгострокову фінансову допомогу Україні для підтримки економіки під час війни та післявоєнної відбудови. 

    Заохочуємо розглянути питання підтримки України, що дозволять нашій країні управляти своїми борговими зобов’язаннями зараз і після війни та якнайшвидше повернутися до економічного зростання: 

    • Гранти, а не позики, щоб не підштовхнути Україну в боргову пастку.
    • Якщо ж йдеться про позики, то на дуже пільгових умовах: тривалі терміни погашення (понад 20 років) з низьким ставками та пільговим періодом не менше 10 років.
    • Також країни G20 мають передати Україні частку своїх СПЗ (SDRs): напряму або через спеціальний рахунок, який створив МВФ. 

    Міжнародний валютний фонд створив спеціальний рахунок для України, що дозволить отримувати внески від донорів у резервних валютах або СПЗ. Беручи до уваги те, що суттєві виділення СПЗ МВФ уже робив в 2021 році, ми з повагою закликаємо держави, особливо держав з високим рівнем доходу, пожертвувати (це дійсно кращий варіант) або позичити (на дуже пільгових умовах) Україні частину невикористаних СПЗ країнами G20.

    Окрім цього, ми будемо дуже вдячними, якщо країни G20 виступатимуть за поширення інформації про фінансову підтримку Україні серед своїх громадян та представників бізнесу. Зокрема, кожен може допомогти Україні виграти війну та відновитися після неї декількома можливими способами.

    Одним зі способів є інвестування грошей у внутрішні державні облігації, що випускаються Міністерством фінансів України під час війни щовівторка на аукціонах (з дохідністю 10-11%).

    Інший спосіб – зробити прямі пожертви та заохотити інших це зробити. Нижче ми даємо посилання на рахунки для таких пожертв, більшість із них є благодійними організаціями та ініціативами. Отож громадяни, підприємства та іноземні інвестори зможуть доєднатися на додаток до внесків урядів суверенних країн.

    Допомогти українській армії:

    Допомогти медикам:

    • медичний батальйон «Госпітальєри» – фонд, що надає першу медичну допомогу, домашню медичну допомогу, а також здійснює евакуацію поранених українських воїнів з найгарячіших ділянок фронту;
    • Благодійний фонд «Сестра Милосердя» – благодійна організація, що надає медичну допомогу пораненим українським солдатам та забезпечує всім необхідних тих, хто перебуває на фронті. 

    Гуманітарна допомога:

    З огляду на вищесказане, ми ще раз заявляємо, що економічна стійкість України буде зміцнена, якщо вона вчасно отримає всю можливу фінансову допомогу, отриману переважно у вигляді грантів і пожертв.

    Враховуючи наведене вище, українське та глобальне громадянське суспільство закликає країни G20 надати негайну і довгострокову фінансову підтримку для допомоги Україні в її нагальних потребах та післявоєнному економічному відновленню.

     

     
Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua