Друк

Новини інституту

  • Зони вільної торгівлі з Єгиптом, Йорданією та Тунісом дозволять підвищити реальний ВВП України на понад 0,4 % щороку

    19.11.2021

    18 листопада 2021 року за участю керівництва Мінекономіки та в. о. директора місії USAID в Україні та Білорусі Сюзан Кутор Міністерство економіки України, Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ) та Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) провели публічну дискусію на тему: «Створення політики на основі фактів — оцінки економічного впливу потенційних угод про вільну торгівлю України».

    Під час заходу відбулося представлення та обговорення результатів моделювання економічних наслідків укладання потенційних угод про вільну торгівлю між Україною та Єгиптом, Йорданією, Тунісом. Дослідження було проведене командою Інституту економічних досліджень та політичних консультацій за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ) за допомогою прикладної моделі загальної рівноваги, яка передбачає засоби аналізу численних наборів даних в одному модельному апараті. Ця модель була розроблена за підтримки КЕУ у 2020 році і вже використовувалася для здійснення оцінки впливу потенційної майбутньої Угоди про вільну торгівлю з Туреччиною для Мінекономіки

    Перша віце-прем’єр-міністр — Міністр економіки України Юлія Свириденко наголосила: «Проведення дослідження щодо економічного впливу потенційної угоди про вільну торгівлю для Міністерства є обовʼязковим етапом проведення переговорів. Я вдячна нашим міжнародним та українським партнерам за дослідження, яке підтвердило, що укладення угод з цими країнами дасть поштовх для українського експорту».

    За словам Тараса Качки, заступника Міністра економіки України - Торговельного представника України, проведення досліджень за взаємоприйнятною методологією щодо перспектив торгівлі є важливим стартовим елементом безпосередніх переговорів урядів країн.

    «Ці дослідження є практичним кроком у переговорах для нас, як для уряду. Для суспільства такі дослідження дають змогу зрозуміти параметри можливих домовленостей, які можуть бути конкурентні переваги для українського бізнесу та для розвитку економіки в цілому», — розповів Тарас Качка.

    Як показало дослідження, присвячене потенційним угодам про вільну торгівлю з Єгиптом, Йорданією та Тунісом, економіка України виграє від лібералізації торгівлі товарами з цими країнами. Аналіз на основі моделі загальної рівноваги засвідчив, що всі три УВТ матимуть позитивний, хоча й не дуже високий вплив на добробут населення та ВВП, а також сприятимуть зростанню торгівлі.

    За словами Вероніки Мовчан, директорки з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, «сумарно ці три зони вільної торгівлі — з Єгиптом, Йорданією та Тунісом — дозволять підвищити реальний ВВП України на понад 0,4 % щороку».

    Ключовим для отримання очікуваних виграшів є лібералізація доступу на ринки країн-партнерів завдяки скасуванню ними ввізних мит, у тому числі на продукцію сільського господарства та харчової промисловості, та зниженню нетарифних бар’єрів у торгівлі товарами. Саме ці два з розглянутих дев’яти різних сценаріїв зниження торговельних бар’єрів України та країн-партнерів дають найбільший економічний виграш.

    Водночас моделювання показало, що вже достатньо ліберальний торговельний режим економіки України дозволяє країні погодитись на глибоку лібералізацію її торговельного режиму без створення загроз для динаміки реального ВВП. Більше того, створення ЗВТ стимулюватиме підвищення ефективності економіки за рахунок поштовху до переміщення факторів виробництва в більш конкурентоспроможні галузі.

    Дослідження також показало, що приріст експорту перевищуватиме приріст імпорту, що зумовлено вищим рівнем захисту країн-партнерів порівняно з Україною, а також поточною структурою торгівлі. Відповідно у рамках запропонованих сценаріїв можна очікувати розширення додатного сальдо торгівлі з цими країнами.

    Аналітичні звіти за результатами дослідження за посиланням.

    Презентація (завантажити)

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua