Друк

Новини інституту

  • Черги на кордоні залишаються головною причиною затримок вантажів — результати опитування бізнесу

    19.11.2021

    18 листопада 2021 року Інститут економічних досліджень та політичних консультацій представив другий епізод VI хвилі щорічного опитування імпортерів та експортерів на тему «Спрощення процедур торгівлі в Україні 2021: Митні процедури, оскарження, цифрові продукти». Дослідження проведено в межах проєкту «Підтримка Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю» за підтримки Європейського Союзу, МФ «Відродження» та Atlas Network.


    Як показало опитування, підприємства нечасто повідомляють про труднощі при митних процедурах. Водночас імпортери зіштовхуються з труднощами при митних процедурах частіше від експортерів. Експортери найчастіше вказують на складність, довгу тривалість процедур та вимоги надавати багато документів. Імпортери найбільші труднощі бачать у процедурах прийняття рішень із митної вартості та класифікації товарів. Старша наукова співробітниця ІЕД Ірина Федець зазначила, що «більше 60 % імпортерів повідомляли про непрозоре визначення митної вартості товарів та невизнання контрактної ціни».

    Кожен третій експортер і кожен другий імпортер мали досвід із затримкою вантажів, черги на кордоні залишаються головною причиною затримок вантажів за останній рік. «Ситуація не змінилася в порівнянні з попереднім роком. Імпортери більше відчувають проблеми із затримками вантажів, 67,5 % експортерів та 57,9 % імпортерів вибрали саме черги на кордоні як основну причину затримки вантажів» — розповів старший науковий співробітник ІЕД Євген Ангел.

    Опитані експортери та імпортери частіше, ніж минулого року, погоджувалися з тезою, що задля уникнення простою товарів доцільніше погодитися з надмірними (на їхню думку) вимогами митниці, ніж оскаржувати їх у законному порядку (56,5 % опитаних у 2021 році до 40 % опитаних у 2020 році). Разом із цим, лише половина опитаних проінформовані про процедуру оскарження, і лише кожен п’ятий респондент має досвід оскарження.

    Результати дослідження засвідчили низьку поінформованість бізнесу щодо нових процедур, зокрема, 85 % опитаних не знають, що таке процедура спільного транзиту NCTS, а 82,4 % опитаних не знають, що таке статус АЕО. Також невисокою є обізнаність та користування новими цифровими продуктами митниці, зокрема, лише 10,5 % опитаних користуватися особистим кабінетом «Єдиного вікна для міжнародної торгівлі».

    «Погана поінформованість про оскарження та нові цифрові продукти вимагають дій, зокрема, заходів щодо підвищення обізнаності щодо нових процедур та забезпечення принципів обґрунтованості та неупередженості при прийнятті рішень під час адміністративного оскарження», — прокоментувала виконавча директорка ІЕД Оксана Кузяків.

    Владислав Суворов, Заступник Голови Державної митної служби України, звернув увагу на важливості проведення таких досліджень, особливо що стосується нових продуктів митниці — NCTS та АЕО. «Ці проєкти ми зараз спільно з Мінфіном імплементуємо. Наступного тижня ми очікуємо оціночну місію ЄС та країн-членів Конвенції про процедури спільного транзиту. Опитування показує, що обізнаність бізнесу в цьому напрямку потребує поліпшення. Зі свого боку ми обов’язково врахуємо ці результати», — заявив Владислав Суворов.

    Матеріали заходу:

     

     


    Опитування проведено методом кількісного телефонного опитування за допомоги комп’ютера (CATI — computer assisted telephone interviews). Усі інтерв’ю були проведені з представниками підприємства, які можуть оцінити економічне становище підприємства та умови здійснення зовнішньоекономічної діяльності (власники, директори, заступники директора, головні бухгалтери, керівники відділу або заступники керівника відділу, пов’язаного зі здійсненням експорту чи імпорту).

    В опитуванні взяли участь 1006 підприємств зі всієї України, за винятком тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, а також окремих регіонів Донецької та Луганської областей, що не контролюються урядом України.

    Це вже шоста хвиля опитування, проведена ІЕД. Попередні було проведено у 2015, 2016, 2017, 2018 та у 2020 році.

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua