Друк

Новини інституту

  • Оксана Кузяків: У найближчі 10 - 15 років Україні не "світить" економіка молодих

    06.09.2021

    2 вересня на Першому Діловому телеканалі в рамках бізнес діалогу відбулося обговорення «Демографічна проблема в Україні: як це впливає на економіку», в якому прийняла участь Оксана Кузяків, виконавча директорка Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД).

    Сьогодні депопуляція є однією з ключових проблем України та викликом для економіки. Критично низький рівень народжуваності має більший вплив, ніж міграційні процеси чи смертність, вважає виконавча директорка ІЕД Oksana Kuziakiv. Незважаючи. що в нас тривалість життя менше, ніж в розвинених країнах, вона зростає. Тому в найближчому майбутньому ми будемо мати ще один виклик - це значна частка людей віком понад 60 років, які здатні працювати, і треба думати де їх задіяти.

    “Нам треба розуміти, як цю робочу силу використовувати в майбутньому. Це питання перекваліфікації. - розповіла Оксана Кузяків. - Після 40 років дуже важко кудись поїхати і інтегруватися в інше суспільство. І якраз ті, хто зараз нікуди не виїхав, будуть базою майбутньої економіки. І треба сказати, що в нас не буде "економіки молодих” в наступні 10-15 років”

    Також в обговоренні йшлося про трудові резерви України, оскільки зараз значна частина роботоспроможного населення працює закордоном. Питання попиту та питання робочої сили на перших місцях в опитуваннях бізнесу. На жаль, в Україні історія з підтримкою бізнесу дуже часто призводила до корупційних схем. Структура української економіки останні 30 років рухається в тому ж напрямку що і світова, ринок послуг збільшується, підкреслила вона.

    Демографічні питання тільки набирають обертів. Ми живемо в новій постковідній реальності, тому умови і ринок праці будуть змінюватися. Більше дивіться в інтерв’ю Оксани Кузяків Першому Діловому телеканалі.
     

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua