Друк

Новини інституту

  • Програма USAID КЕУ презентувала рейтинг міст-учасників Індексу конкурентоспроможності міст України 2021

    02.09.2021

    Одинадцять міст - Хмельницький, Івано-Франківськ, Львів, Мукачево, Бахмут, Тернопіль, Вінниця, Маріуполь, Олександрія, Мелітополь та Чернігів є містами з найбільш сприятливим бізнес-кліматом та ефективним економічним врядуванням у цьому році. Такими є результати дослідження “Індекс конкурентоспроможності міст України (ІКМ) 2021”, яке провела Програма USAID “Конкурентоспроможна економіка України” (КЕУ) спільно зкомпанією Інфо Сапієнс,Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій

    Повний звіт ІКМ 2021 та рейтинг усіх міст можна переглянути за посиланням.

    Для вимірювання ІКМ 2021, Програма USAID КЕУ, у партнерстві з компанією Інфо Сапієнс, провела масштабне опитування у 45 найбільших містах України - 24 обласні центри та 21 місто з населенням від 73 тис. осіб. Під час дослідження ІКМ 2021 року  опитано 7 тис. 454 суб'єктів підприємницької діяльності, які висловили думки про бізнес-клімат та про зусилля міської влади у створенні сприятливого середовища. 

    За результатами проведеного опитування та зібраних статистичних даних з міст, Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій підготовлено звіт та рейтинг міст-учасників, а також проаналізовано показники ІКМ 2021 з минулорічними - ІКМ 2019/2020.Різниця у значеннях ІКМ для 1-го та 45-го місця зберігається великою - 67,65 до 36,84, також 27 з 45 міст увійшли до ТОП-6 найкращих міст як мінімум в одному з компонентів, що свідчить про суттєву різницю у діловому кліматі, політиці місцевих рад, та як результат, - конкурентоспроможності кожного міста.  

    На презентації Заступниця Директора Офісу економічного зростання Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Кім Кім ЙI зазначила: “Індекс конкурентоспроможності міст України сприятиме збільшенню обізнаності та формуванні довіри до якості ділового середовища на муніципальному та національному рівнях. Цей інструмент допоможе визначити, які заходи необхідні для покращення бізнес-середовища. Ми сподіваємося, що відкрите обговорення процесу збору даних та результатів ІКМ поглибить взаємовідносини між органами муніципальної влади, представниками бізнесу та іншими зацікавленими сторонами”. 

    Начальник правління конкурентної політики Міністерства економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України, Олександр Білянський  підкреслив:“Пріоритетним завданням Мінекономіки є поліпшення ведення бізнесу для МСП, створення нових робочих місць, залучення фінансування та інвестицій, тому наявність Індексу конкурентоспроможності міст України та відповідних даних дає можливість більш адресно формувати майбутні політики, спираючись на «живі» дані. До того ж, нам важливо розуміти потреби підприємців і почути їхню думку про специфіку ведення підприємницької діяльності, в чому допомагає ІКМ”. 

    Презентуючи результати ІКМ 2019/2020 в розрізі міст і компонентів, Оксана Кузяків, виконавча директорка Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, зазначила: «Результати дослідження підтверджують, що типові проблеми в підтримці конкурентоспроможності є спільними для всіх міст незалежно від розміру та географічного розташування, однак кожному місту є чим пишатися — 27 з 45 досліджуваних міст увійшли в ТОП-6 міст як мінімум в одному з компонентів ІКМ, а успішні приклади конкретних міст показують, як уся країна може стати більш конкурентоспроможною». 

    Також, Арсеній Положій, радник з питань регіональної конкурентоспроможності Програми USAID КЕУ, зробив короткий огляд Програми покращення ІКМ та Міжміської робочої групи. Чотири з п’яти міст-учасників Програми ІКМ вже покращили свої показники в ІКМ 2021. Ще п’ять міст - Житомир, Запоріжжя, Полтава, Рівне та Херсон, долучаться до ініціативи найближчим часом. Завдяки онлайн платформі Міжміської робочої групи, яку розробила ГО “Електронна Республіка”, 38 міст можуть ділитись кращими практиками для поліпшення бізнес-клімату у громадах. 

    Міський голова Хмельницького, - лідера ІКМ 2021, Олександр Симчишин зазначив, що лідерство міста у рейтингу ІКМ стало дуже корисним у роботі з іноземними інвесторами під час зустрічей та закордонних відряджень, а також саме ІКМ посприяв в отриманні призу від Парламентської Асамблеї Ради Європи, на думку міського голови. Міський голова Кропивницького Андрій Райкович, доповнив, що ІКМ дає можливість “ставати якіснішими, сучасними, відкритими для громади і експертного середовища”.  Міський голова Тернополя, Сергій Надал, підтримує твердження, що ІКМ є стимулом для роботи органів місцевого самоврядування та хорошим інструментом залучення інвестицій.Міський голова Житомира, Сергій Сухомлин, який   долучився до Програми ІКМ, відзначив, щоукраїнські міста конкурують між собою за інвестора, але в першу чергу конкуренція йде з польськими, чеськими містами, які мають можливості залучити українських робітників. Він додає, що "створення такого індексу і робота українських міст із покращення інвестиційного клімату, це ще і конкурентність країни”. Заступник міського голови Вінниці Андрій Очеретний відзначив, що за рік місто підтягнуло свої слабкі сторони, збільшивши кількість електронних сервісів, а також міська влада прийняла стратегію розвитку Вінниці на десять років, враховуючи результати ІКМ і ставлення бізнесу. 

    ІКМ - аналітичний інструмент для оцінки місцевого бізнес-клімату та ефективності економічного врядування. Його мета - стимулювати лідерство місцевої влади в економічному розвитку, виявляти регуляторні бар’єри, корупцію та непрозорість, подолання яких підвищить успішність бізнесу. Для інвесторів ІКМ може стати основою для прийняття рішень щодо доцільності інвестицій у містах, які беруть участь в ІКМ. А міській владі ІКМ дозволить ідентифікувати кращі практики та відмінності у бізнес-кліматі міст, виявити «слабкі місця» та можливості для покращення. Індекс може стати інструментом діалогу між містами та Урядом України, сприятиме покращенню бізнес-клімату та поширенню кращих регуляторних практик на місцевому та національному рівнях.

    ІКМ складається з 10 компонентів для оцінки різних аспектів конкурентоспроможності міст:

    1. Започаткування бізнесу
    2. Доступ до публічного майна
    3. Прозорість та відкритість даних
    4. Вартість дотримання законодавства
    5. Податки та збори
    6. Неформальні платежі та корупція
    7. Безпека ведення бізнесу
    8. Лідерство міської влади
    9. Ресурси для розвитку
    10. Підтримка інновацій

    Програма USAID “Конкурентоспроможна економіка України” (КЕУ) підтримує стартапи й малі та середні підприємства (МСП) з метою підвищення їхньої конкурентоспроможності на внутрішньому ринку України та на міжнародних ринках, допомагає в розбудові спрощеного та прозорого бізнес-клімату, а також сприяє формуванню ефективної торгової політики, щоб забезпечити МСП можливістю скористатись перевагами від міжнародної торгівлі.

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua