Друк

Новини інституту

  • 30 років Незалежності України: основні економічні події. Нерепрезентативне опитування з репрезентативними результатами

    20.08.2021

    30 років незалежності – це знаменна дата в сучасній історії незалежної України. За традицією до цієї дати згадується життєвий шлях ювіляра, підводяться підсумки та висловлюються побажання на майбутнє. Ми також вирішили згадати історію України, але як економісти. Тому попросили наших рідних, колег та знайомих назвати 10 найбільш важливих економічних подій в історії України. Ідея опитування була дуже проста – дізнатись, що люди вважають найважливішим в економічній історії України. Ми не претендуємо на репрезентативність опитування, але отримали досить цікаві результати, якими хочемо поділитись.  

    Всього було названо 155 подій або економічних явищ/результатів. Цікаво, що 118 з них були названі двічі або тільки один раз. Очевидно, що наша історія досить строката. Тому однозначно виділити події-аутсайдери не вдалось. Ось як виглядає десятка лідерів подій, якій мали найбільший (позитивний чи негативний) вплив. При цьому ми намагались по можливості зберегти формулювання респондентів.  

     

    1. 

    Запровадження гривні 

    2. 

    Підписання Угоди про Асоціацію з ЄС  

    3. 

    Приватизація (ваучерна приватизація) 

    4. 

    Війна на Сході та окупація Криму 

    5. 

    Запровадження ринку землі  

    6. 

    Вступ до СОТ  

    7. 

    Глобальна економічна криза 2008-2009 років  

    8. 

    Запровадження спрощеної системи оподаткування  

    9. 

    Банківська реформа 

    10. 

    Перехід до ринкової економіки  

    Як бачимо, лідирує запровадження гривні та Угода про асоціацію з ЄС. Дві події – війна на Сході та окупація Криму, глобальна фінансова криза 2008-2009 років – хоча і в різний спосіб вплинули на Україну ззовні. Дві події – Угода про асоціацію та вступ до СОТ – відображають інтеграцію України в світове господарство. Серед подій після Революції Гідності названо запровадження ринку землі та банківська реформа. Ці події (крім банківської реформи) отримали однозначну оцінку – або позитивну, або негативну.  

    ТОП-10 економічних подій очима українців

     

    подій з 155 отримали двоїсту оцінку, тобто мали як позитивний, так і негативний вплив на думку респондентів. 

     

    1 

    Банківська реформа 

    2 

    Запровадження ринкової ціни на газ 

    3 

    Медична реформа 

    4 

    Створення НБУ та розвиток банківської системи  

    5 

    Економічні процеси 1990-х років (криза, економічна трансформація)  

    6 

    Створення митного кордону  

    7 

    Запровадження субсидій на житлово-комунальні послуги 

    Таку двоїсту оцінку отримали події, які переважно напряму торкаються добробуту громадян.  

    Цікаво, що респонденти, говорячи  про економіку, назвали цілій ряд політичних, культурних подій та процесів, а саме: Помаранчева революція, Революція гідності, Євро 2012, культурна європеїзації країни, Євробачення в Україні у 2005 та 2017 роках, провал реформи судової системи, реформа поліції 2015 року, розбудова ЗСУ, мовний закон 2020 рокузовнішнє незалежне оцінювання та реформування вищої освіти, отримання ТомосуСтудентська революція на граніті 1990 року, Конституційна реформа 2005 року, членство в Раді Європи (2015 рік), доступ до програми ЕРАЗМУС. Окреме місце в цьому переліку займає пандемія КОВІД-19. 

    Окрему групу становлять події, які можна умовно назвати «побутовими» та які отримали позитивну оцінкуІншими словами – це зміни на краще, які відчули люди. Мова йде про 10 подій, а саме про запровадження безвізового режиму, доступне транспортне сполучення, появу лоу-костерів, створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, появу супермаркетів, європейський рівень обслуговування, доступ до європейських товарів, якість продовольчих товарів, європейський рівень обслуговування, доступ до мобільного зв’язку. 

    Історія України: що думають українці

    Звичайно, наші респонденти також назвали подіями певні явища або економічні процеси, але вони варті того, щоб про них згадати. Раніше ми відзначали, що зі 155 подій переважна кількість згадувалась один чи два рази, що унеможливлює побудувати їх рейтинг. Їх можна досить умовно поділити на типові (поточні) та системні. 

    Поточні проблеми з розряду «вічних» – це недостатнє фінансування науки, невиконання зобов’язань перед інвесторами за зеленим тарифом в сфері енергетики, погіршення якості шкільної освіти, сірий імпорт, трудова міграція, недостатня підтримка МСП, невиконання соціальних обов'язків держави, негативне сальдо зовнішньої торгівлі.   

    Серед системних проблем називались олігархізація та монополізація економіки, складність умов ведення бізнесу, тіньова економіка, корупція, перехід під зовнішнє управління при формуванні стратегічних пріоритетів, структурні реформи в економіці, відсутність (слабкість) фінансового ринку, відсутність реформи СБУ та системи правоохоронних органів, провал судової реформи. 

    І наостанок. Кілька найбільш оригінальних відповідей. Подія зі знаком плюс – випуск в обіг купюри номіналом 1000000 карбованців. Подія зі знаком мінус  схеми співфінансування багатьма інвесторами на ринку житла.     

    Ось так бачать економічну історію наші респонденти. А що ви, наші читачі, думаєте  цього приводу? Ювілеї проходять, а розбудовувати Україну треба і далі. Тому запрошуємо Вас до розмови. 

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua