Друк

Новини інституту

  • Запрошуємо на короткий літній курс «Вступ до прикладної моделі загальної рівноваги»

    26.07.2021

    Цей курс призначений для випускників, аспірантів та професійних економістів, які цікавляться аналізом торговельної політики із застосуванням прикладної моделі загальної рівноваги, яка відкалібрована на даних для України. Дані, які використовуються для даного курсу, були отримані в результаті реалізації проекту USAID, який передбачав оцінку угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною. База даних параметризує сучасну 45-секторну модель малої відкритої економіки, розрахунок якої відбувається зі застосуванням прикладної моделі загальної рівноваги для України та семи зовнішніх регіонів. 

    У рамках курсу учасники зможуть отримати рекомендації щодо основних питань проведення дослідження, джерел для пошуку даних та побудови моделі за допомогою загальної алгебраїчної системи моделювання (GAMS). 

    Лекції  будуть проводитись наживо у Києві з прямою трансляцією.

    Лектори курсу: 

    • Професор Джеймс Р. Маркусен – Університет штату Колорадо
    • Професор Томас Ф. Разерфорд – Університет Вісконсину у Медісоні

    У співпраці з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій 

    Коли: 16-20 серпня 2021 року

    ПРОГРАМА

    А. Вступ до економічного моделювання (понеділок)

    Лекції цього дня будуть присвячені основним питанням проведення дослідження, які будуть показані на прикладі моделі загальної рівноваги для України. Ми можемо розглянути питання, які виникали у процесі моделювання угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною, але я б не волів заглиблюватись у складні речі. Метою першого дня лекцій є формування у студентів розуміння цілі курсу, а саме використання моделі прикладної загальної рівноваги (CGE) для моделювання політики.

    Протягом першого дня ми представимо економічні проблеми, які виникають у процесі аналізу політики (на прикладі однієї теми), та розглянемо способи їх вирішення. Це може бути приклад угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною, але, можливо, приклад зміниться. Перший день включатиме лише загальний огляд теорії та результатів моделювання, хоча ми і запустимо модель на комп’ютері. Крім того, ми розглянемо код моделі, при цьому основну увагу зосередимо на визначенні параметрів моделі, також покажемо, як використовувати зведені діаграми Excel для порівняння результатів.

    В. Вступ до моделі загальної рівноваги (вівторок)

    Вибір калібрування (прикладна мікроекономіка). Ці матеріали базуються на підручниках Варіана для студентів та аспірантів та на моїх конспектах до лекцій про функції постійної еластичності заміщення (CES).

    Матриця обліку ВВП та рахунку для аналізу соціальних процесів Основні рівняння ВВП, огляд таблиць Бюро економічного аналізу США (ВЕА) та методів доступу до цих даних. Це допоможе студентам курсу орієнтуватися у системі WiNDC.

    Ми розглянемо три приклади: малий, середній та великий:

    • Приклад «у стилі Маркусена» (2 сектори).
    • Приклад «на одній сторінці Excel» для декількох секторів, де усі цифри видимі.
    • Приклад на основі загальнодоступної таблиці «затрати-випуск».
    • Той самий приклад на основі таблиці з можливим використанням бази даних, що створена для аналізу ЗВТ.
    • •Алгебраїчна система моделювання GAMS (MCP та CNS).

    Матеріалами до лекції цього дня слугуватимуть матеріали Джеймса Маркусена.

    С. Вступ до MPSGE (середа та четвер)

    Вступ до MPSGE базуватиметься на прикладах, отриманих з курсу розрахункової економіки Джеймса Маркусена. До цього курсу входять різноманітні теоретичні моделі з числовою ілюстрацією, які продемонструють можливості застосування загальних моделей розрахунків.

    MPSGE – рамка, яка застосовується для прикладної моделі загальної рівноваги.


    D. Подальші приклади аналізу на основі моделі для України (п’ятниця)

    • Робота з базою даних: агрегування показників за певний базовий рік, сектор та регіон.
    • Приклади додатків (які містять короткий запис моделі GAMS, код для загального моделювання та зведені звіти)

    Мова курсу: англійська (без перекладу)

    Вартість курсу залежить від дати оплати. Графік та ціна оплати:

    • Учасники з України та країн, що розвиваються, за умови отримання коштів за 14 або більше днів до початку курсу - ціна складає 200 євро.
    • Студентв з країн ЄС (які навчаються в університеті та платять за ставкою для студентів або не фінансується) – за умови отримання коштів за 14 або більше днів до початку курсу – 500 євро.
    • Учасники з країн ОЕСР за умови отримання коштів за 14 або більше днів до початку курсу – 2 000 євро.

    Реєстрація здійснюється за адресою LochAlpineEconomics@gmail.com. Оплата здійснюється за допомогою системи PayPal. Будь ласка, при реєстрації зазначте таку інформація: ім’я, прізвище, установу, яку представляєте, статус (Україна, студент, ОЕСР), досвід програмування у системі GAMS (новачок, початківець, досвідчений користувач).

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua