Друк

Новини інституту

  • Країни Східного партнерства потребують нового дієвого інструменту для вимірювання свого прогресу - підсумки дискусії

    26.02.2021

    25 лютого 2021 року УНП ФГС СхП провела дискусію “Чи стане криза можливістю: погляд у майбутнє Східного партнерства”.

    На заході координаторка проєкту “Підтримка діяльності УНП”, старша наукова співробітниця Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ірина Коссе презентувала результати (укр / англ) річного моніторингу виконання Україною поставлених 20 завдань і досягнень Східного партнерства до 2020 року. У звіті йдеться про те, що більшість досягнень (15 з 20) знаходяться у процесі виконання. Найкращих результатів вдалося досягнути у сферах: безпека, європейська школа Східного партнерства, дослідження та інновації, прогалини у доступі до фінансів та фінансової інфраструктури.

    На думку Андрюса Кубіліуса, депутата Європарламенту та екс прем'єр-міністра Литви, регіони Західних Балкан та СхП досить схожі. Тому він критикує підхід ЄС до СхП у визначенні цих двадцяти досягнень. Країни, які борються з посткомуністичним чи постдиктаторським впливом, не потребують двох підходів. Пан Кубіліус вважає, що можливість інтеграції чи часткової інтеграції до ЄС могла б стати дуже сильним інструментом, який би допоміг країнам СхП рухатись далі. Події у Росії та Білорусі показують запит людей на ширші права людини та необхідність ЄС повернути геополітичний важіль у своїй зовнішній політиці, поки не минув цей момент.

    Представниця Європейської служби зовнішніх справ Павліна Рехор позитивно оцінює прогрес України у виконанні досягнень Східного партнерства та те, як Україна готується до саміту Східного партнерства. Вона зазначила, що Єврокомісія готує спільний документ, який буде оприлюднено навесні і де червоною ниткою проходить питання стійкості. У документі буде відзначено новий набір конкретних і вимірюваних цілей, включаючи особливі сфери для інвестицій, зокрема для стійкості економіки у «постковідний» час.

    Менеджерка з адвокації Секретаріату Форуму громадянського суспільства Східного партнерства Віра Ріхачкова-Пахта поділилася враженнями від звіту виконання 20 очікуваних досягнень СхП до 2020 року. Вона вважає, що сам список досягнень є корисною опорною точкою, однак в деяких випадках цілі є досить технічні та не достатньо амбітні, вони не підходять для всіх країн СхП однаково та не відображають руху всього регіону. Наразі планувати політику СхП досить важко, оскільки саміт перенесли на осінь 2021 року. Крім цього, нові геополітичні виклики додають незрозумілості того, як буде побудований наступний саміт.

    Старший науковий дослідник CEPS Майкл Емерсон анонсував вихід своєї роботи над рейтингом виконання 26 частин Угоди про асоціацію країнами-тріо: Україною, Грузією та Молдовою. За його словами, ця робота значно чіткіше визначає статус виконання країнами своїх зобов’язань (“погано”, “у процесі виконання” чи “добре”), ніж список досягнень СхП. Також пан Емерсон критикує досягнення СхП за “зручність у користуванні”, оскільки вони не піднімають питання електоральної демократії та не йдуть у розріз із особливостями певних недемократичних країн СхП.

    Голова правління Ресурсно-аналітичного центру "Суспільство і довкілля" Наталія Андрусевич розповіла, що Європейський зелений курс має вплив не лише на нові стратегії, плани та законодавство у різних секторах, він також змінює спосіб мислення та впровадженні різних політик, включаючи СхП. Озеленення політики СхП вже помітне, оскільки у майбутній порядок денний СхП включили окремий пріоритет під назвою “Together towards environmental and climate resilience”.

    Андрій Чубик, співробітник Центру глобальних досліджень, розповів про те, що ЄС варто розглянути питання безпеки над усіма іншими, що повинно відображатись у наступних стратегічних документах. Також він вважає, що країни СхП готові до низьковуглецевого майбутнього, але потребують окремого підходу.

     

    Відеозапис заходу

     

     

     

    Довідкова інформація: 

    Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (http://eap-csf.org.ua) – це мережа з понад 140 громадських організацій України, що відстоює українські інтереси в рамках Східного партнерства. Платформа є частиною Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (ФГС СхП).

    Форум громадянського суспільства Східного партнерства (https://eap-csf.eu/) - унікальна багаторівнева регіональна платформа громадянського суспільства, спрямована на просування європейської інтеграції, сприяння реформам та демократичним перетворенням у шести країнах Східного партнерства - Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні. Будучи громадським елементом СхП, ФГС СхП намагається посилити громадянське суспільство у регіоні, підвищити рівень плюралізму у публічному дискурсі та політиці шляхом сприяння демократії участі та фундаментальних свобод. ФГС СхП - це позапартійна доброчесна неурядова організація. 

    Цей захід був підготовлений в рамках проєкту «Підтримка діяльності УНП ФГС СхП», який реалізує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за фінансової підтримки Європейського Союзу. Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході є виключною відповідальністю їхніх авторів і жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу чи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua