Друк

Новини інституту

  • Чверть всіх товарів на українському ринку – це «сірий імпорт» (опитування)

    11.12.2020

    pic4a

    10 грудня 2020 року, в межах проєкту «Підтримка громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю» експерти Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) презентували четверту частину V щорічного опитування експортерів та імпортерів, щодо корупції та «сірого імпорту» на митниці. Загалом за підтримки Європейського Союзу, Міжнародного фонду «Відродження» та Atlas Network у квітні-червні 2020 року було опитано понад 1000 українських експортерів та імпортерів .

     20% респондентів вважають корупцію та хабарництво проблемою в роботі митниці. При цьому підприємства не вважають корупцію першочерговою проблемою. У переліку корупція посідає четверте місце після недосконалого митного законодавства, завищення митної вартості та недостатньої прозорості та відкритості. За словами виконавчої директорки ІЕД Оксани Кузяків, дослідження показує, що існує сталий зв’язок між рівнем корупції та ефективністю роботи митниці. «Ті митниці, на яких є більші проблеми з корупцією, оцінені респондентами, як менш ефективні» – підсумувала вона.

    44% респондентів вважають наявність «друзів» в органах влади важливою для успіху бізнесу. Це дещо більше, порівняно з 2018 роком, коли таких респондентів було 39,3%. Найчастіше йдеться про митні та податкові органи, але важливість «дружби» з ними у 2020 році зменшилася. «У дослідженні помітно тенденції, що імпортери трактують неформальні відносини з владою насамперед як засіб захисту бізнесу, а експортери – як засіб для спрощення бізнесу», – повідомила Ірина Федець, старша наукова співробітниця ІЕД.

    Чверть всіх товарів на українському ринку – це «сірий імпорт». Цей рівень не змінився з 2018 року, однак значно збільшилася частка респондентів, які обізнані з цим явищем на своєму ринку. При цьому «сірий імпорт»  не є гострою проблемою для імпортерів. У 2020 році він поділяє 9-те місце серед проблем з проблемою неякісної інфраструктури.

    Понад ¾ всіх респондентів підтримують криміналізацію контрабанди. При цьому 53% підтримують кримінальну відповідальність без позбавлення волі, і лише 26% пропонують ввести кримінальну відповідальність з позбавленням волі.  За словами  Менеджерки сектору з управління державними фінансами в Представництві ЄС в Україні, Єкатерини Яковлевої, Україна – єдина європейська країна, де контрабанда товарів не є кримінальним правопорушенням, що спричиняє для України значні втрати надходжень до бюджету. «Як і більшість респондентів у даному дослідженні, ми вважаємо, що для України дуже важливо криміналізувати контрабанду усіх товарів у великих розмірах. Сьогодні це питання стоїть дуже високо у порядку денному співпраці між ЄС та Україною», – підсумувала вона. 

     

    Довідкова інформація:

    Опитування проводилося Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій у квітні-червні 2020 року. У ньому взяли участь 1 тисяча 45 підприємств, що займаються зовнішньоекономічною діяльністю. Опитування проводилося в межах проєкту «Підтримка громадської ініціативи “За чесну та прозору митницю”» за фінансової підтримки Європейського Союзу, Міжнародного фонду “Відродження” та Atlas Network. 

    Громадська ініціатива «За чесну та прозору митницю» – це трирічна ініціатива Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, створена у 2018 році, яка сприяє успішній реалізації митної реформи та побудові ефективної та чесної митниці за допомогою постійного громадського моніторингу. Ініціативою керує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій  за фінансової підтримки Європейського Союзу, Міжнародного фонду «Відродження» та Atlas Network. Учасниками є 26 ОГС та бізнес-асоціацій.

    Перша частину звіту доступна тут, друга частина доступна тут, третя частина доступна тут.   

    За додатковою інформацією звертайтеся до Олени Рубанік: +38 (097) 352 04 11 або rubanik@ier.kyiv.ua

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua