Друк

Новини інституту

  • Результати online-опитування: Які заходи підтримки очікує бізнес під час та після карантину

    22.05.2020

    ІЕД провів чергове опитування серед бізнес-асоціацій, малого та середнього бізнесу, ЗМІ та інших організації в Україні щодо того, чого вони очікують від держави протягом карантину, спричиненого епідемією коронавірусу, та після його завершення.

    Ми спитали учасників опитування:

    • Чи змінилися обсяги їхньої зовнішньоекономічної діяльності у період карантину?
    • Як, на їхню думку, працювала митниця під час карантину?
    • Чи повинна держава надавати підтримку у зв’язку з карантином? Якщо так, то кому, насамперед, потрібно допомагати?
    • І якщо так – як саме має виглядати державна підтримка? У чому вона має виражатися?

    Це опитування показує, які, на думку бізнесу та громадськості, мають бути пріоритети державної політики у ситуації, коли епідемія спричиняє складні економічні та соціальні наслідки: закриття підприємств, економічний спад, і як результат, зростання безробіття та бідності.

    Карантин вплинув і на здійснення експорту та імпорту. Крім цього, на кінець квітня та початок травня у Митній службі відбулися кадрові зміни. Тому ми спитали учасників опитування про те, як вони оцінюють роботу митниці під час карантину порівняно з періодом до нього.

    Це опитування дає можливість зробити декілька ключових висновків. Воно не є статистично репрезентативним, але отримані відповіді свідчать про тенденції та очікування в українському громадському та бізнес-середовищі.

    Основні висновки:

    • Можна говорити про те, що зовнішньоекономічна діяльність (експорт та імпорт) істотно скоротилася у період карантину – принаймні для малого та середнього бізнесу, який взяв участь у цьому опитуванні. Це може бути пов’язано з обмеженнями у перетині кордону та у транспортних перевезеннях.
    • Істотно переважають негативні оцінки роботи митниці порівняно з періодом до карантину. Це може відображати сповільнення міжнародної торгівлі в результаті часткового закриття кордонів. Також на відповіді респондентів могли вплинути новини про організаційні зміни у Митній службі, що відбулися безпосередньо перед початком опитування.
    • В той час як всі опитані погоджуються з тим, що держава повинна надавати певну підтримку під час карантину, думки щодо того, якою вона має бути, відрізняються. Основний наголос респондентів – на підтримці бізнесу та підприємців, але вони говорять і про необхідність допомоги соціально вразливим групам населення.
    • Респонденти підтримують скорочення витрат для бізнесу (зниження кредитів та податків) більшою мірою, ніж пряму державну допомогу (субвенції та галузеву допомогу).

    Всі результати опитування 

     

    Опитування проводив Інститут економічних досліджень та політичних консультацій у рамках реалізації проєкту «Підтримка «Громадської Ініціативи «За чесну та прозору та митницю». 

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua