Друк

Новини інституту

  • Оновлений макропрогноз: через пандемію ВВП України знизиться на 7%

    20.05.2020

    covid19_get2020

    Берлін/Київ, 20.05.2020. Економіка України сильно постраждає через пандемію Covid-19. Це головний результат нового економічного прогнозу Німецької економічної команди (GET) у співпраці з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД), м. Київ.

    ВВП скоротиться на 7% у 2020 році в результаті впливу на економіку зовнішніх та внутрішніх шоків (базовий сценарій). Перед пандемією очікувався приріст ВВП на 3%. За песимістичним сценарієм, який передбачає триваліші карантинні заходи в Україні та сильніші зовнішні шоки, економіка зменшиться навіть на 11,2%. Та незважаючи на сильні шоки, економічний спад буде все ж таки меншим, ніж під час фінансової кризи у 2009 році. Це зумовлено якісною макроекономічною політикою попередніх років, яка збільшила стійкість економіки та створила простір для використання підтримуючих заходів монетарної та фіскальної політики. Стабільність державних видатків підтримує економіку, незважаючи на зниження податкових надходжень, в той час як Україна вже незабаром має підписати нову угоду з МВФ. Додаткову підтримку для економіки забезпечують зниження облікової ставки Національним банком України та гнучкий обмінний курс.  

    Наш прогноз “Економічний вплив пандемії Covid-19 на Україну” підкреслює сильний вплив пандемії Covid-19 на економіку України.

    Головні результати дослідження:

    • Пандемія Covid-19 призведе до сильного скорочення ВВП України у 2020 році: У нашому базовому сценарії падіння ВВП складає 7%. Це на десять відсоткових пунктів нижче від рівня ВВП, прогнозованого до пандемії Covid-19. На початку року ми очікували, що у 2020 році ВВП зросте на 3%. Оптимістичний сценарій: -5,9%. За песимістичним сценарієм, рівень падіння ВВП збільшується до -11,2%. Основною причиною такого різкого скорочення є поєднання внутрішніх та зовнішніх шоків. Жорсткі, але необхідні внутрішні карантинні заходи знижують економічну активність у сфері роздрібної торгівлі, ресторанного бізнесу і транспорту. Обсяги експорту та грошових переказів з-за кордону падають, оскільки інші країни також сильно постраждали від пандемії.

    • Різко скорочуються інвестиції, державне споживання стабілізує економіку: У 2020 році інвестиції в економіку України знизяться на значні 11,2%. Приватне споживання зменшиться не так сильно: на 5,7%. Це типові результати внутрішніх та зовнішніх шоків, викликаних пандемією. Стабільне державне споживання підтримає економіку. Ми очікуємо, що державне споживання впаде лише на 0,7% порівняно з 2019 роком.

    • Вплив на галузі економіки – найбільше постраждає сфера транспорту: Серед секторів, що забезпечують економіку товарами чи послугами, від негативного впливу пандемії найбільше постраждає сектор транспорту. Через закриття внутрішніх та міжнародних пасажирських перевезень та зменшення обсягів торгівлі товарами у транспортному  секторі передбачається скорочення обсягів надання послуг на 14,3% порівняно з 2019 роком. Роздрібна торгівля також зазнає сильного негативного впливу через карантинні обмеження та падіння попиту, який обернеться зниженням її обсягів на 8%. Незважаючи на те, що експорт сталі істотно знизиться, вплив пандемії на промисловість в цілому в Україні буде відносно меншим: її падіння становитиме лише 5%.

    • Немає загроз для рахунку поточних операцій – імпорт знижується більшою мірою, ніж експорт: У 2020 році імпорт в Україну знизиться на 12,7%, а експорт – на 7,6%. Це дозволить зберегти дефіцит рахунку поточних операцій стабільним на рівні -0,3% ВВП за базовим сценарієм. За песимістичним сценарієм, баланс рахунку поточних операцій був би навіть додатним у розмірі 2,1% ВВП через сильніше падіння імпорту. Отже, для рахунку поточних операцій України не виникає загроз навіть при скороченні грошових переказів з-за кордону. Важливим фактором, що сприяє цьому, є підтримка НБУ гнучкого обмінного курсу.

    • Макроекономічна стабілізація у роки перед кризою приносить результати: Протягом декількох останніх років Україна доклала багато зусиль, щоб стабілізувати макроекономічну ситуацію в країні. Зараз ці зусилля виплачуються. Через те, що економіка України була в хорошій формі, коли розпочалась пандемія, її вплив буде не настільки сильним, як вплив кризи 2009 року, яка призвела до скорочення ВВП на 15%. Також уряд має простір у своїй політиці для підтримки економіки. Зараз, після того, як було прийнято закони щодо банківського сектору та земельної реформи, має розпочатися нова програма МВФ, яка дозволить стабілізувати державні видатки. Зниження облікової ставки НБУ на два відсоткові пункти сприяє внутрішньому попиту. Це зниження стало можливим завдяки тому, що протягом останніх декількох років вдалося приборкати інфляцію. 

     

    Девід Заха, консультант Німецької економічної команди та провідний автор дослідження:

    “Залишається значна невизначеність. Економічний спад у 2020 році може погіршитися і далі, якщо стримуючі заходи не вдасться пом’якшити тоді, коли очікується. Що довше триватиме карантин, в результаті якого закриваються підприємства, тим повільнішим буде відновлення протягом прийдешніх років.”

    Віталій Кравчук, старший науковий співробітник ІЕД:

    Наш базовий прогноз скорочення ВВП на 7% у 2020 році знаходиться на песимістичному полюсі спектру поточних прогнозів для України, але в цілому знаходиться у спільному тренді з іншими прогнозами уряду та міжнародних установ.

    Посилання на дослідження (укр)https://bit.ly/36mw8pl 
    Посилання на дослідження
    (англ): https://bit.ly/Get052020

     

    Презентація дослідження (20.05.2020, Укрінформ)


     

    Німецька економічна команда: Німецька економічна команда (The German Economic Team – GET) консультує уряди України, Білорусі, Молдови, Грузії та Узбекистану щодо розробки процесів реформ економічної політики та сталого розвитку економіки.

    Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) – це провідний український аналітичний центр, який спеціалізується на економічному аналізі та розробці рекомендацій. ІЕД було засновано у жовтні 1999 року провідними політичними діячами в Україні та Німецькою консультативною групою, організацією-попередницею Німецької економічної команди.

    Контактні особи для медіа:

    Alexandra Möller
    presse@berlin-economics.com 
    +49 30 / 20 61 34 64 – 0                                                                                      

    Вікторія Жовтенко
    zhovtenko@ier.kyiv.ua 
    +38 (097) 577 83 45                                                                               

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua