Друк

Новини інституту

  • «Не довіряємо, не цікавимося, не знаємо» - так думають українці про перспективи своєї пенсії (результати соцдослідження)

    21.02.2019

    Соціологічне дослідження*, проведене в рамках грантової програми Інституту економічних досліджень та політичних консультацій в Чернівецькій області, показало низьку поінформованість населення про вплив пенсійної реформи. Про це розповіли експерти ІЕД на круглому столі «Достойна пенсія: скільки та як треба працювати?», що відбувся 21 лютого 2019 року в Києві.

    Переважна більшість опитаних віком до 50 років не мали уявлення про майбутню пенсію та свій стаж. Оцінка пенсійної реформи респондентами була переважно негативною через недовіру до влади, часті зміни до пенсійного законодавства, сумніви щодо шансів дожити до пенсії. «Тому першочерговим завданням повинно стати широке інформування осіб, охоплених пенсійним страхуванням, про зароблений стаж, можливий вік виходу на пенсію та можливий розмір пенсії», - йдеться у рекомендаціях дослідження.

    За словами Віталія Кравчука (переглянути презентацію), старшого наукового експерта ІЕД, підвищені вимоги до стажу (до 35 років з 2028 р.) вплинуть на майбутніх пенсіонерів. Так, у 2016 році 24% нових пенсіонерів мали до 25 років стажу, 56% - до 35 років. З проблемами можуть стикнутися працівники без офіційного оформлення, селяни, зайняті в особистому господарстві та трудові мігранти. Найбільше неформально зайнятих в Рівненській (54%), Івано-Франківській (46%) та Чернівецькій (44%) областях.

    Pension1  Pension2   Pension3

    Натисніть на зображення щоб його збільшити

    В пенсійній реформі закладено можливість «докупити» декілька років стажу, якщо не вистачатиме до пенсії. Мінімальна вартість року стажу у 2019 р. – 22033 грн. «Це математично вигідно, адже зазвичай, пенсія за відповідний період перевищить витрати», - вважає Павло Кухта, заступник голови Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні та співавтор пенсійної реформи. Пан Кухта вважає, що солідарна система не довго витримає в Україні: «Вона працює адекватно, як система, але при сучасній демографії та економіці чверть населення буде бідною. Але якщо зараз винести це питання в Парламент - буде ґвалт та популізм».

    Світлана Шута з Пенсійного фонду розповіла, що для трудових мігрантів, які сплачують пенсійні внески за кордоном, є угоди із сусідніми країнами. Для тих, хто працює в країнах СНД, стаж рахується за трудовою книжкою. Пані Шута розповіла, що в Україні є проблеми з архівами та даними за період до 1998 року: «З вини певних ліквідованих підприємств дехто може не дорахуватися певних років стажу. Але Пенсійний фонд працює над вирішенням цієї проблеми».

    Олег Лиховид, голова Комітету фінансового ринку та з питань соціальної відповідальності ТПП України вважає пенсійну систему в сучасному вигляді «відкупом від голодних бунтів». Він називає питання «довіри-недовіри до держави» головним економічним питанням. «Якщо повернути довіру до правозастосування, люди почнуть накопичувати», - вважає пан Лиховод. Відповідно, пенсійна реформа - не в руках органів фінансової чи соціальної політики, а в руках правоохоронних та судових органів. Лише реформа останніх зможе повернути довіру.

     

    Відеозапис заходу

     

     

    Довідково: Захід був проведений в рамках проекту «Просування реформ в регіони», який здійснюється Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та виданням «Європейська правда» за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

    * Для того, щоб оцінити вплив пенсійної реформи для вразливих груп населення, Проект надав грант ГО Центр громадської активності «Синергія», яка протягом 2018 року провела 7 фокус-груп та 50 глибинних інтерв’ю у Чернівцях та шести районних центрах Чернівецької області. На основі цього дослідження експерти ІЕД написали рекомендації у консультативній роботі "Пенсійна реформа: проблема зайнятості та страхового стажу", яку можна скачати за посиланням. 

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua