Друк

Новини інституту

  • Україна зазнає економічних втрат через затримку реформ у сфері інтелектуальної власності - коментар експерта

    07.05.2018

    ІВ2018_2

    5 травня МЕРТ заявив про те, що США призупинили торговельні преференції для 155 видів українських товарів – а саме скасував їх безмитне ввезення. У перелік потрапили деякі продукти легкої, харчової, деревообробної промисловості, машинобудування та приладобудування. МЕРТ вказав, що однією з основних причин запровадження обмежень є неспроможність парламенту ухвалити законопроект №7466, відомий як проект закону "Про організації колективного управління" (ОКУ), який повинен встановити прозору та ефективну систему колективного управління майновими правами у сфері авторських і суміжних прав.

     «Насправді проблема не лише у законодавчому врегулюванні ОКУ, про що говорить МЕРТ. У парламенті зареєстровано низку законопроектів, які повинні врегулювати охорону та захист прав інтелектуальної власності (ПІВ), однак їхнє прийняття затримується» - розповідає Євген Ангел, експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) та проекту «Пріоритети допомоги ЄС Україні: взаємовигідний рух назустріч».

     Про цю проблему йдеться у Спеціальному Звіті 301, який було оприлюднено Офісом Торгового представника США минулого тижня. У Звіті простежується певне розчарування українськими реформами у сфері ПІВ з боку США. Критика торкнулася і Закону "Про державну підтримку кінематографії". «Хоча уряд вважає цей Закон одним із основних досягнень України в сфері інтелектуальної власності, однак норми, які стосуються боротьби з онлайн-піратством, суперечливі та недостатньо ефективні для застосування» - додав Євген Ангел. Варто зазначити, що США попереджали про можливе призупинення торговельних преференцій ще у грудні 2017 року і надали 120 днів для поліпшення ситуації у сфері ПІВ, але Україна не використала свій шанс.

    Отже, Україна де-факто так і не визначила одним із своїх пріоритетів реформи у сфері прав інтелектуальної власності (ПІВ), яка, однак, є однією з пріоритетних для західних партнерів. Це стосується не тільки США, але й ЄС. Охорона ПІВ є одним головних елементів Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, проте українська сторона не поспішає приймати та впровадити необхідне законодавство. Тому поки що Україна розчаровує західних партнерів як прогресом реформ у сфері ПІВ, так і їх впровадженням.

     

    Довідкова інформація:

    Проект «Пріоритети допомоги ЄС Україні: взаємовигідний рух назустріч» впроваджується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та діє в рамках проекту «Громадська синергія» за сприяння Європейського Союзу Міжнародного фонду «Відродження». Проект моніторить пріоритети розвитку України, які визначені українською владою, та пріоритети допомоги ЄС Україні. Сприяючи кращому узгодженню пріоритетів, проект спрямований на підвищення ефективності такої допомоги.

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua