Друк

Новини інституту

  • ІЕД провів семінар «Сприяння торгівлі та успішний агроекспорт» для волинських підприємців

    26.04.2018

     24 квітня 2018 року на базі Волинської ТПП відбувся семінар на тему «Сприяння торгівлі та успішний агроекспорт».

         Захід відбувся за підтримки проекту «Діалог зі сприяння торгівлі», який реалізує Інститут економічних досліджень і політичних консультацій за фінансової підтримки ЄС.

         На початку заходу учасників привітала перший віце-президент палати Віра Корнійчук, яка ознайомила присутніх з програмою семінару.

         Заступник директора департаменту АПР Людмила Петриканин окреслила актуальні проблеми розвитку агропромислового комплексу області (презентація додається).

         Україна, а в тому числі і Волинська область, стає важливим учасником світової продовольчої безпеки. На сьогодні в області виробляється 3 % загальнодержавних обсягів продукції сільського господарства. Сільське господарство разом з харчовою і переробною промисловістю створюють понад 30 % ВВП області. Волинь має великий потенціал для розвитку аграрної галузі.

         З року у рік змінюється динаміка посівів технічних культур, в продовж останніх років в області почали вирощувати нетрадиційний для Волині соняшник. Серед експортно-орієнтованих культур на Волині вирощують пшеницю, ріпак, соняшник.

         Тим не менше, підприємства краю виробляють майже 60% загальнодержавних обсягів кетчупів і соусів томатних, майже 40% - гірчиці готової, більше 20% - майонезу та соусів. Волинські компанії очолюють рейтинги виробників курятини (ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» належить до трійки найпотужніших виробників курятини виробляє 5 відсотків ринку курятини), спирту (спирт виробництва Луцького МПД ДП «Укрспирт» входить у п’ятірку найкращих спиртів України) та цукру (ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» входить у ТОП-10 найпотужніших цукрових заводів України).

         Динаміка експорту сільськогосподарської продукції Волині за 2010-2017 роки виросла у півтора рази. Відтак, у 2017 році було експортовано волинської сільськогосподарської продукції на суму 140 млн. дол. США. Позитивне сальдо галузі становило 87 млн. дол. США.

         На сьогоднішній день 47 агропідприємств області мають право здійснювати експорт. Товари експортуються у 60 країн світу.

         Більше ніж на 50 підприємствах харчової і переробної промисловості області впроваджена (або в стадії впровадження) сертифікована система управління якістю відповідно до вимог стандарту ДСТУ ISO 9001-2000, міжнародна система ISO 22000 стандарту серії ISO 1400, система НАССР, що в комплексі дає змогу випускати якісну та конкурентоспроможну продукцію.

         Під час розмови, Людмила Петриканин наголосила на необхідності у співпраці між органами влади та агровиробниками. А також важливою є співпраця між самими виробниками, як от їх об’єднання у групи виробників, сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи (СОК), що відкриє нові перспективи розвитку малих та середніх господарств. Позитивний досвід кооперування можна спостерігати за прикладом Європейських країн. Для прикладу: у Скандинавії 80% товарної продукції виробляють СОК, у Норвегії і Швеції до 100% молока виробляється у кооперативах, в кооперативах Нідерландів вирощують 80% овочів і фруктів.

         Надзвичайно актуальним є розвиток органічного виробництва, адже продукція є затребуваною на ринках Європейського Союзу.

         Серед основних проблем експорту продукції АПК, Людмила Федорівна відзначила сировинний характер, обмеження квотами та високими вимогами якості та безпечності, нерозвиненість інфраструктури, відсутність навиків торгівлі продукцією, що створює додану вартість, брак доступних фінансових ресурсів, відсутність достатньої кількості висококваліфікованих спеціалістів, зменшення обсягів експорту до СНД, спецрежим ПДВ та відшкодування ПДВ під час експорту, зростання витрат на виробництво.

         «Щоб отримати конкурентні переваги на зовнішніх ринках збуту, необхідно підвищити якість вітчизняної продукції. З цією метою, Департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації спільно з Департаментом продовольства Мінагрополітики та продовольства України  запланував 17 травня 2018 року проведення навчального семінару в області для фахівців малих підприємств харчової та переробної промисловості щодо впровадження НАССР», - резюмувала Людмила Петриканин.

         Присутні на семінарі агровиробники активно включилися в розмову з посадовцем головного аграрного відомства краю. Найбільше їх цікавила інформація щодо програм підтримки з державного та обласного бюджетів, а також – як започаткувати агробізнес, створити СОК, питання оподаткування.

         Старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, експерт проекту «Діалог зі сприяння торгівлі» Андрій Бутін представив проект «Діалог зі сприяння торгівлі» та інформував про Конвенцію Пан-Євро-Мед (презентація додається).

         Конвенція встановлює правила походження товарів, які продаються згідно з угодами про вільну торгівлю, укладеними між її учасниками. Продукцію, яка отримала статус походження в одній із країн, можна використовувати у виробничих процесах у будь-якій з інших країн без втрати преференцій при сплаті мит. Це дозволяє здійснювати взаємні поставки за преференційними митними тарифами, що збільшує товарообіг між сторонами.

         Віце-президент Волинської ТПП Віталій Киричук презентував ГО «Агенція міжнародної співпраці», яка працює при палаті. (презентація додається).

     

     

     

     

     

     

     

         Друга частина семінару була присвячена безпосередньо агроекспорту.

         Цікаво висвітлив тему підтримки агроекспортерів в Україні керівник проекту АТУ Агроторгівля України Андре Піллінг.

         Керівник компанії «EuroExpert s.r.o» Михайло Оніпченко провів презентацію як успішно просувати продукцію на експорт.

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua