Друк

Новини інституту

  • Відбувся круглий стіл “Поштовий імпорт: наслідки для економіки та законодавче врегулювання”

    20.10.2017

    19.10.2017. roundtable


    19 жовтня 2017 року, експерти, представники бізнес-асоціацій та соціологи обговорили ситуацію з оподаткуванням комерційних поштових посилок у ході круглого столу, ініційованого Інститутом економічних досліджент та політичних консультацій, Інститутом соціально-економічних трансформації та компанією ЛІГА: ЗАКОН.

    Учасники заходу відзначали, що ситуація, що склалася з онлайн покупками, неоднозначна. Українські недобросовестні підприємці, використовують пільгу для фізичних осіб, та намагаючись мінімізувати податки, роздріблюють великі комерційні партії, та провозять їх без оподаткування. Це сприяє росту тіньової економіки.

    В той же час звичайні громадяни, що купують товари онлайн з доставкою з-за кордону для особистих потреб, не повинні бути обмежені в реалізації своїх прав і свобод.

    "Думаю, всі погоджуються з тим, що сьогодні, на жаль, тіньовий імпорт, який існує в нашій країні, стає перешкодою для легального бізнесу, який працює в Україні", - підкреслив державний секретар Міністерства фінансів України Євген Капінус.

    За його словами, з метою урегулювання даної проблеми Міністерство фінансів підготувало відповідний законопроект, який подано на розгляд Кабінету міністрів. "Ми постаралися зібрати всі пропозиції більшості представників бізнесу, асоціацій, врахувати всі ті зобов'язання, які взяла на себе Україна в рамках адаптації українського законодавства відповідно до європейських вимог та в рамках Угоди про асоціацію. Ми підготовили низку норм, які, дозволять покращити ситуацію. ", - підкреслив держсекретар Мінфіну. 

    Євген Капінус детально зупинився на запропонованих змін. Так, серед норм законопроекта передбачено обмеження кількості посилок без сплати податків при міжнародних експрес-та поштових відправленнях - три на місяць, при цьому граничну суму в 150 євро не знижуватимуть. "Сподіваємось, що цей законопроект є досить збалансованим ... і не виявить негативного впливу на людей. Сподіваємось, що у нього є непогані шанси бути прийнятим Верховною радою".

    Експерти Інституту економічних досліджент та політичних консультацій Андрій Бутін та Олександр Крініцин також презентували свою консультативну роботу "Поштові відправлення та особистий імпорт: реалії в Україні та міжнародна практика".  

    Експерти Інституту розповіли, що важливо забезпечити рівноправні умови для підприємницької діяльності та особистих потреб громадян, які, у тому числі, повинні зробити неможливим зловживання чинними пільгами. Для цього експерти запропонували запровадження принципу відстежуваності походження товарів: від імпортера до кінцевого споживача. Також можуть бути запроваджені кількісні обмеження щодо частоти використання митної пільги однією фізичною особою. Це ті принципи, які можна запозичити з міжанродного досвіду. 




Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua