Друк

Новини інституту

  • ІЕД назвав області України з найкращим бізнес-кліматом

    12.10.2017

    Full_report_cover_halfpage
    Рейтинг регіонального індексу ділового клімату. Вінницька, Львівська, Рівненська, Тернопільська та Закарпатська – топ-5 областей з найкращим бізнес-кліматом в Україні. Про це 10 жовтня 2017 року розповіли експерти Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) на заключній конференції Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні» (ЛЕВ). Рейтинг є частиною «Щорічної оцінки ділового клімату» (Annual Business Climate Assessment або ABCA), флагманського проекту Програми, який ІЕД підготував у 2016 та 2017 роках. Короткий звіт презентували ще у квітні 2017, а спеціально для заключної конференції приберегли ексклюзивні  дані.  

    Рейтинг регіонального індексу ділового клімату для всіх областей України склали на основі опитування підприємців щодо 4 критеріїв: якість ділового середовища, поточна бізнес активність, довготривала бізнес активність та оцінка основних 3 регуляторних процедур (реєстрації, податкового адміністрування, перевірок).

    Перше місце серед регіонів посіла Вінницька область. Це єдина область України, де підприємці позитивно оцінили поточний стан ділового середовища. Також на Вінниччині зафіксовано найвищі довгострокові очікування серед всіх регіонів України. До топ-5 також увійшли 4 області Західної України: (2 місце) Львівська та (3) Рівненська з високими довгостроковими очікуваннями, (4) Тернопільська з високим рейтингом регуляторних процедур та (5) Закарпатська з дуже помірним бізнес оптимізмом та суттєвим покращенням якості регуляторних процедур.

    Найгірші результати зафіксовано для Харківської області (25 місце) з найнижчою оцінкою ділового середовища, Луганської області (24), де індекс регуляторних процедур виявився вищим, ніж на Харківщині, та Донецької області (23) з низькою поточною діловою активністю. Підприємці міста Києва (17) прискіпливі до ділового середовища та мають помірні очікування. Єдиною областю, де песимістів більше, ніж оптимістів є Чернівецька. Вона посіла 21 місце з 25 областей. (с. 38)

    Regional_Business_Activity_Index

    Рейтинг регіонального індексу ділового клімату для всіх областей України (натисніть щоб збільшити) 

    Молоде підприємництво. Дослідження також демонструє, як ведуть бізнес молоді підприємці. Три чверті підприємців віком до 35 років працюють у сфері послуг, торгівлі або ремонту. Більшість із них (80%) чекають інформаційної підтримки від держави – створення інфо-ресурсу, де можна було би дізнатися про правила та умови ведення бізнесу. Це – перше місце в рейтингу очікуваних реформ. Молоді підприємці більш оптимістичні, порівняно із старшим поколінням. 17 % молодих підприємців (проти 7% старших) вважають, що діловий клімат в Україні є добрим. І навпаки 30% молодих підприємців (проти 47% старших) вважають діловий клімат поганим. (с. 186)

    Джерела фінансування бізнесу. Український бізнес не довіряє банківській сфері. 67% усіх малих та середніх підприємств ніколи не брали кредити у банків. В IT ця частка – 80%. Позики у знайомих – це поширений спосіб залучення фінансів для МСП, особливо у сферах транспорту і зв’язку (35%), сільського господарства (32%), торгівлі і ремонту (30%). (с. 177)

    Бізнес навички українських підприємців. Майже половина усіх МСП вважають, що мають достатньо навичок управління бізнесом. Відповідаючи на запитання «Яким чином Ви підвищуєте свої знання щодо управління?», 65% МСП зазначили, що читають професійну літературу та пресу, 52% спілкується з досвідченими менеджерами. 36% відвідують семінари, 19% користуються онлайн-курсами. Кожен 5ий ФОП повідомив, що не займається підвищенням бізнесових знань. (с. 152)

    Членство МСП в бізнес-асоціаціях (БА). 34% усіх МСП не готові платити за консультації в будь-якому вигляді. Лише 15% є членами БА: 30% середніх, 20% - малих, 10% - мікро підприємств. МСП вважають, що БА це або закриті клуби (26%), або немає таких БА, які відповідають їхнім інтересам (21%). В ідеалі, за думкою МСП, БА повинні займатись пошуком партнерів та інформаційною підтримкою. (с. 159)

    Що далі. Дослідження ABCA – це єдине джерело свіжих даних, отриманих від підприємців, щодо бар’єрів та потреб для розвитку бізнесу, та їхніх очікувань від влади. Офіційна статистика схожих цифр не дає. Результатами дослідження уже користується КМУ, ДРСУ, місцеві органи влади. Після завершення Програми USAID ЛЕВ, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій планує продовжити дослідження ABCA.

    business_skills_ABCA2016   financialsources_ABCA2016   young_entrepreneurship_ABCA2016

    Інфографіка: 1. Бізнес-навички, 2. Джерела фінансування, 3. Молоді підприємці

    Переглянути інші дані та інфографіку в перезнтації звіту ABCA 2016  

    Переглянути та скачати повну версію звіту ABCA 2016

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua