Друк

Новини інституту

  • Про що нам говорить міжнародний досвід запровадження податку на виведений капітал - вийшла аналітична записка

    16.06.2017

    ППП-вс-ПВК

    Сьогоднішній податок на прибуток підприємств (ППП) в Україні не є фіскально успішним порівняно із таким податком в інших країнах. Водночас він не суттєво перешкоджає інвестиціям. Але він призводить до вищого адміністративного тягаря на компанії. Основна проблема – низька спроможність та недостатня цілісність Державної фіскальної служби (ДФС), а не податкова система сама по собі. Очевидно, що необхідні зміни.

    На сьогодні є два підходи до змін:

    1.        Зміна адміністрування ППП
    2.        Заміна ППП податком на виведений капітал (ПВК)

    Цими днями Міністерство фінансів України оголосило про завершення розробки законопроекту про ПВК (відповідно до змін до Податкового кодексу відповідний законопроект повинен бути поданий до парламенту до 1го липня 2017 року).

    Водночас аналітичне дослідження експертів Німецької консультативної групи та Інституту економічних та політичний консультацій свідчить, що основні проблеми спричинено не природною самої податкової системи, а радше специфічними причинами, особливо недостатньою інституційною спроможністю.

    Як відзначено в аналітичній записці експертів наслідки запровадження ПВК залежатимуть від функціонування ДФС. Тому уряду зараз нагально важливо впровадити корінні змінні щодо роботи ДФС – тобто реформувати саме податкове адміністрування.

    В цілому, основний висновок роботи:

    •   В довгостроковому періоді, ПВК виглядає як доцільна система, але не відбудеться «великого вибуху», але позитивні наслідки ПВК залежатимуть від функціонування ДФС.
    •   Може бути запроваджений лише при повній компенсації бюджетних втрат в короткостроковому періоді!

    Такі висновки підтверджено наявним міжнародним досвідом, який дозволяє вивести такі уроки щодо доцільності впровадження податку на виведений капітал:

    • Податок на розподілений прибуток означає принаймні короткострокові втрати бюджетних доходів та непевний вплив на економічне зростання
    • Обмежені економічні виграші від податку на розподілений прибуток не можуть виправдати фіскальні збитки. Зокрема, досвід Молдови наголошує на необхідності належного бюджетного планування, щоб врахувати бюджетні втрати в перші роки.
    • Важливою є наявність чіткого та легкого застосування правил щодо оподаткування прибутку вже за попереднього режиму ППП.

    Нашу оцінку короткострокового впливу на бюджет від запровадження ПВК представлено в окремій аналітичній роботі "Оцінка короткострокового фіскального впливу від впровадження податку на виведений капітал"

     

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua