Друк

Новини інституту

  • На бізнес-форумі у Черкасах презентували нову Стратегію розвитку МСП до 2020 року

    27.04.2017



    27 квітня 2017 року, Черкаси 
    – «Що чекає малий і середній бізнес Черкащини в наступні 4роки?» – на це запитання дає відповідь нова Cтратегія розвитку малого та середнього підприємництва (МСП) регіону, яку презентували у Черкасах на однойменному форумі. Стратегію розробили експерти Програми USAID ЛЕВ з ініціативи місцевої влади, бізнес-об’єднань та громадськості Черкаської області.

    «Ми були на інвестиційному форумі на Тернопільщині у 2016 році. Тернопільська область презентувала інвестиційний профіль, профіль МСП, була представлена Стратегія розвитку МСП. Це стало стимулом. Ми підписали меморандум з Тернопільською області. Дякую USAID, ІЕД, підприємцям, які долучилися до створення Стратегії Черкаської області. 25% надходженнь (1,8 млрд. гривень) до бюджету Черкащини - це податки МСП. Тому вони точно мають право визначити куди ці гроші вкладати», – зазначив Віталій Коваль, перший заступник Черкаської ОДА.

    За словами Тамари Соляник, Директора Програми USAID ЛЕВ, лише поєднання зусиль влади та бізнесу дозволить відновити економічне зростання та покращити життя громадян. «Черкащина сьогодні динамічно реформується, великою мірою, за рахунок створення привабливого ділового середовища для МСП та розвитку конкуренції. Стратегія розвитку МСП, яка сьогодні презентована, є одним з важливих кроків на цьому шляху».

    «Для розробки Стратегії розвитку МСП Черкащини ми використали 10 принципів Акту про малий бізнес для Європи (АМБ), які лежать в основі політики сприяння бізнесу в ЄС», - розповів Ігор Бураковський, старший радник Програми USAID ЛЕВ та голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. АМБ включає такі принципи, як «взаємодія бізнесу та місцевої влади», «орієнтація на малих підприємців», «підвищення кваліфікації та інформування бізнесу про можливості».

    Пакет документів, які готувала Програма USAID ЛЕВ для Черкаської області також включає (1) Спеціальний звіт Щорічної оцінки ділового клімату, який показує ставлення підприємців області до таких питань, як перешкоди для веденення бізнесу, вартість регулювання, найбільші очікування, ставлення до держави тощо; (2) Профіль МСП, який показує який поточний стан МСП в регіоні та визначає проблемні моменти в секторі; (3) Експортний профіль, який містить загальноекономічні дані області, списки перспективних товарів, потенціал на товари області, перешкоди виходу на нові ринки. Ці документи в майбутньому моніторитимуть та оцінюватимуть виконання Стратегії розвитку МСП. 

    На пленарному засіданні також виступив представник Тернопільської ОДА Олег Казимірчук, який розповів про досвід впровадження схожої Стратегії з Програмою USAID ЛЕВ на Тернопільщині: «70% робочої групи в Тернополі були представниками громадськості та бізнес-асоціацій. Наша Стратегія – це справді бачення бізнесу та громади», - розповів пан Казимірчук. Виконуючи документ, на Тернопільщині вже провели тиждень підприємництва, проводять тренінги, семінари, виставки і заходи в школах, створюють інфраструктуру підтримки підприємництва, наприклад Центр підтримки підприємництва. Напрацювали модель бізнес-інкубатора. У 2017 планується запустити 4 ЦНАПи та створити консультаційний пункт для бізнесу. Фінансування на найближчі роки отримали від міжнародної технічної допомоги.

    Друга частина форуму була присвячена інтерактивному обговоренню та напрацюванню Плану дій з реалізації Стратегії. Всі учасники поділилися на 6 груп, за кількістю цілей Стратегії, та обговорювали завдання, джерела витрат та пріоритетність заходів для досягнення цілей. Навчання підприємців, підтримка стартапів, промоція підприємництва та бренду області – ось найперші кроки які пропонують черкаські підприємці.

    Після узагальнення ідей та рекомендацій бізнес-форуму, Стратегія переходить до Черкаської обласної ради, яка буде голосувати за її прийняття. Після цього вона стане офіційним документом політики, обов’язковим до виконання. Результат реалізації Стратегії – це покращення бізнес-клімату в Черкаській області.

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua