Друк

Новини інституту

  • Круглий стіл: «Реформа охорони здоров'я в Україні: ідея та реалії»

    01.11.2013

    31 жовтня 2013 року Інститут економічних досліджень та політичних консультацій провів круглий стіл «Реформа охорони  здоров’я  в  Україні: ідея та реалії»,  на  якому  було  представлено  результати  аналізу  реформи  охорони здоров’я України, здійсненого за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». 

    Голова  Правління  Інституту  Ігор  Бураковський  відзначив, що  Україні  потрібно  наближувати  принципи  надання медичної допомоги до  світових  стандартів, визначених Всесвітньою організацією охорони  здоров’я. Відповідно до Угоди про Асоціацію з ЄС,  однією  зі  сфер  співпраці  України  з  Європейським  союзом є сфера Громадське здоров’я, в якій очікується співпраця у впровадженні реформи охорони здоров’я в Україні та посиленні первинної ланки медичної  допомоги.  Пан  Бураковський  підкреслив, що медична  реформа  в  Україні  є  необхідною, але її поки  що  впроваджують  непродумано  і  фрагментарно. На жаль,  Міністерство  охорони  здоров’я  так  і  не затвердило  модель  системи  охорони здоров’я, яку будує Україна в результаті реформи. В результаті пілотні регіони  зіткнулись  із  необхідністю  самостійно  розробляти  модель надання медичної допомоги і підходи до її розбудови. 

    У  своєму  виступі  координатор  проекту  «Аналіз реформи охорони здоров’я  в  Україні»  Олександра  Бетлій зазначила, що зміни, які відбувались під час реформи, є фрагментарними:  «В  пілотних  регіонах  зробили  лише перший крок з реформування –відокремили первинну ланку медичної допомоги. Водночас не було побудовано ефективної  співпраці  із  вторинною  ланкою, заклади якої  (клініко‐діагностичні  центри  та  лікарні) так і не було організовано в госпітальні округи. Вагомою причиною цього стала відсутність комплексного підходу до реформи, який  би  ґрунтувався  на  ретельному  плануванні  і  достатньому фінансуванні. На жаль, недостатнє фінансування поставило під питання можливість успіху реформи». При цьому, досі не змінено принципи фінансування закладів вторинної ланки – клініко-діагностичних центрів і лікарень, що могло б сприяти їх оптимізації (зокрема, зниженню надлишкових ліжок і закриттю непотрібних відділень). Автономію цих закладів також не було збільшено. 

    «Відсутність інформаційної кампанії напередодні і під час реформи збільшила супротив реформі з боку медичних працівників, які не знають, що їх чекає завтра. Влада так і не пояснила громадянам, що таке реформа і яка її мета. Тому  населення, яке звикло саме визначати собі шлях в системі охорони здоров’я, очікує від реформи лише погіршення доступу до медичної допомоги,» - сказала Олександра Бетлій

    На думку Сергія Северина, лікаря амбулаторії сімейної медицини та Голови Донецької обласної асоціації лікарів загальної практики-сімейної медицини, «головною проблемою пілотного експерименту є відсутність ефективного механізму зворотного зв'язку по своєчасній корекції помилок, які виявляються в ході реформування. Нормативна база  МОЗ  з  реформування  первинної  медико-санітарної  допомоги  є  неякісною,  оскільки  формується  без достатньої апробації в реальній медичній практиці». 

    Людмила Станіславенко, Голова вінницької громадської організації «Батьки проти медичної реформи», зазначила: «Медична  реформа  призвела  до  різкого  погіршення  якості  медичного  обслуговування  –  незадоволені  і працівники  лікарень, і пацієнти. До  нашої  громадської приймальні  постійно  звертаються  вінничани зі скаргами щодо впровадження пілотного проекту. Сімейні лікарі повинні знати проблеми кожної родини і вчасно направляти до вузьких спеціалістів. Але через велике навантаження вони фізично не можуть врахувати потреби кожної людини. Увага, яку лікарі повинні приділити кожному пацієнту – мізерна». 

    Участь в круглому столі взяли експерти і науковці з питань реформування  системи  охорони  здоров’я, представники влади та громадськості, народні депутати.

     

     

    Відео з прес-брифінгу та круглого столу

     

    Матеріали:

    Прес-реліз

    СИСТЕМА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ: зміни на краще, Олександра Бетлій

    Презентація «Реформа охорони здоров'я в Україні: ідея та реалії», Олександра Бетлій

    РЕФОРМА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНІ: ВИКЛИКИ І ФАКТИ (укр.   англ.)

    Позиційний документ: коротко про проблеми в реформі

    ***

    Протягом червня 2012 року − жовтня 2013 року Інститут економічних досліджень та політичних консультацій працював над проектом «Аналіз реформи охорони здоров’я в Україні», який було підтримано Міжнародним фондом «Відродження».

Powered by

Activemedia
© 2020
Інститут
економічних досліджень
та політичних консультацій
адреса:
Рейтарська 8/5-А,
01054 Київ, Україна
тел.:
+ 38 044 278-63-42
+ 38 044 278-63-60
факс:
e-mail:
+ 38 044 278-63-36
institute@ier.kyiv.ua
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на www.ier.com.ua